У Франції, у Дюнкерку, відкрито меморіальну дошку на честь легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка та українських козаків, які брали участь у визволенні міста від ворога під час Тридцятилітньої війни — в 1646 році. Встановлено її на Тріумфальній арці XVІІ століття. 

В урочистостях з цієї нагоди взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України у Французькій Республіці Олег Шамшур, мер міста Патріс Вергрієт, представники муніципалітету, місцевої української громади та члени громадської організації «Всеукраїнський лицарський орден козаків імені Івана Сірка» на чолі з Юрієм Засядьвовком (на знімку).
Під час виступу Олег Шамшур наголосив на тому, що Україна і Франція мають давні дружні зв’язки, й нагадав історію Анни Київської, королеви Франції. Він також зазначив, що у XVІІ ст. за свободу Франції самовіддано боролися і українські козаки.
Юрій Засядьвовк каже, що, за даними архівних матеріалів, у Тридцятилітній війні на боці французів воювали більше двох тисяч запорожців, які вважалися одними з найкращих воїнів у Європі.
За взяття Дюнкерка Іван Сірко та інші отамани були нагороджені французькими орденами. До 370-річчя визволення міста у Франції випущено поштову марку, присвячену цій події.
Ескіз пам’ятної дошки на честь запорожців, що має нагадувати європейській спільноті про звитягу українського війська, виконав відомий скульптор з Вінниччини Микола Крижанівський.
У день відкриття меморіального знака в Дюнкерку над будівлею мерії було піднято державний прапор України.
 

Фото із сайту Посольства України у Французькій Республіці.