«Стратегічний продукт» на базарі у Солом’янському районі столиці пропонують по 95 гривень. У м’ясному павільйоні покупців негусто, поміж них помічаю розгубленого дідуся з порожньою торбиною.
— Це просто знущання, — обурюється пенсіонер. — Хотів трохи сала купити, а ціни — не підступитися! Торік, пам’ятаю, просили за нього і 55 гривень, і 48. А нині — відверте здирництво!
Сала влітку традиційно купують менше, і це мало б трохи стримати апетити перекупників. Та, схоже, столичні продавці діють за іншою логікою.
Понад те, цінники на продукти харчування тут переписують частіше, ніж в інших регіонах, про що свідчить моніторинг Держстату.
Так, за декаду з 9 по 20 червня 2017 року у столиці швидше, ніж у середньому по країні, дорожчали свинина і птиця.
Саме в Києві готують найдорожчий в Україні шашлик! Свинина для нього 20 червня коштувала в середньому 107 гривень 38 копійок за кілограм. Для порівняння: 9 червня, за даними моніторингу Держстату, за неї правили 100 гривень 54 копійки.
Не надто поступається цьому продукту й сало, яке поволі перетворюється на делікатес: 20 червня у столиці воно коштувало 92 гривні 58 копійок. Цікаво, що в решті регіонів «стратегічний продукт» був удвічі або й утричі дешевший! Так, на Рівненщині за кілограм насолоди просили 29 гривень 66 копійок.
Популярний гарнір — картопля — теж б’є рекорди: 20 червня в Києві за кілограм просили в середньому 17 гривень з половиною, і це була найвища ціна в країні! Цікаво, що за 10 днів (з 9 по 20 червня) «другий хліб» у нас додав у ціні 42 відсотки (!), а в середньому по країні — 36,3 відсотка. Водночас упевнено дорожчали й інші інгредієнти борщу: цибуля — на 19,2 відсотка, морква — на 45,3, капуста — на 30, буряк — на 76,5 відсотка.
Наприкінці червня сезонні продукти здешевшали, але на тлі збільшення інших видатків кияни цього майже не відчули. Із борщового набору істотно втратили в ціні ті самі морква, буряк і картопля. Проте столична бульба все одно залишається найдорожчою в країні: 30 червня за неї правили 12 гривень 76 копійок.
За даними моніторингу Держстату, за останню декаду місяця втратило в ціні і сало — 2,6 відсотка. Але на столичному ринку воно так само коштує вдвічі дорожче, ніж в інших регіонах, — 90 гривень 14 копійок.
Київ — місто контрастів: доходи пересічного столичного мешканця і окремого топ-менеджера або чиновника можуть відрізнятися в 30 разів і більше. Таке ціноутворення ставить на межу виживання пенсіонерів та людей із низькими зарплатами, яких у нас чимало. Тим часом держава фактично усунулася від контролю за цими процесами, скасувавши регулювання цін на соціально значущі товари. Більше того, державні органи — такі як Антимонопольний комітет — не заперечують проти постійного підвищення комунальних тарифів, які зростають на вимогу підприємств-монополістів і остаточно «добивають» родинні бюджети киян.
У цій справі їм активно допомагає «незалежний регулятор» — НКРЕКП, який діє за принципом «бідні заплатять за все». До прикладу: під час останнього підвищення тарифів на електроенергію триставковий тариф, який діяв до 1 березня 2017 року, тихо, без пояснень, чомусь замінили на двоставковий. Нагадаємо, що до 1 березня домогосподарства, які використовували на місяць до 100 кВт-год електроенергії, викладали по 93 копійки за кіловат, від 100 до 600 кВт-год — по 1,29 гривні, а вже від 600 кВт-год — по 1,6380 гривні.
Тепер власники стандартних двокімнатних квартир, які не припинили користуватися прасками, пральними машинами, фенами та іншими благами цивілізації, а тому не вкладаються в мінімальний ліміт споживання — злощасну «сотню» — платять за світло за тим само тарифом, що й господарі елітних маєтків із басейнами, а саме — 1 гривню 68 копійок.
Незабаром на споживачів чекає чергове розчарування: з 1 червня у столиці в 2—2,5 разу підвищилася платня за обслуговування будинків і прибудинкової території, тож у серпні столичні мешканці заплатять за комуналку ще більше і матимуть ще менше грошей на харчі.

ЩО ПОЧІМ НА НЕЛЕГАЛЬНИХ РИНКАХ СТОЛИЦІ (ЗА КГ)

Картопля — 10—17 грн.
Морква — 10—12 грн.
Буряк — 10–12 грн.
Огірки — 6—18 грн.
Помідори — 25—35 грн.
Полуниця — 25—50 грн.
Черешня — 25—45 грн.
Смородина — 35 грн.