Комітет Верховної Ради з питань Регламенту весь нинішній тиждень щодня розглядає подання Генерального прокурора Юрія Луценка про надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності п’яти народних депутатів України. Учора комітет вирішував долю подання щодо народного депутата від Радикальної партії Андрія Лозового, у понеділок та вівторок — Євгена Дейдея і Олеся Довгого, у четвер-п’ятницю розглядатиме подання щодо Максима Полякова та Борислава Розенблата. До Регламентного комітету також надійшло шосте подання Генпрокурора — щодо позбавлення недоторканності депутата від Опозиційного блоку Михайла Добкіна. Три перші подання Регламентний комітет визнав недостатньо обґрунтованими і передав Голові Верховної Ради Андрію Парубію. Відтак саме Андрій Парубій має вирішити — виносити подання на голосування до сесійної зали парламенту чи ні.

 

Генпрокурор Юрій Луценко та перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник.
 


Генеральний прокурор України Юрій Луценко на засіданні Регламентного комітету заявив, що депутата Лозового підозрюють в умисному ухилянні від сплати податків на суму в майже два мільйони гривень, що призвело до ненадходження коштів до державного бюджету. На засіданні комітету сторона обвинувачення продемонструвала слайд — Лозовий отримав доходи (з офіційних джерел) у сумі 234 054 грн., а загальна вартість його статків (за е-декларацією за 2015 рік) становить 8 856 702 грн., ухилення від сплати податків — понад 1 млн. 700 тис. (податок на доходи фізичних осіб) і 129 338 грн. (військовий збір). Тобто, за версією ГПУ, статки депутата значно перевищують його офіційний дохід і сплачені податки. Луценко заявив, що Лозовий з 2007-го по 2015 рік умисно не декларував свої доходи, а подав лише е-декларацію за 2015 рік, у якій статки значно перевищують його доходи. У своїй е-декларації Лозовий задекларував картини, які начебто отримав у спадок від діда, нерухомість, грошові активи і навіть «мощі святих» та партійний квиток.


Водночас Луценко повідомив, що Генпрокуратура не знайшла достатньо доказів у кримінальному провадженні, переданого до ГПУ керівником САП Назаром Холодницьким про незаконне збагачення, зокрема, щодо отримання Лозовим квартири у подарунок від родичів, і ГПУ залишила у кримінальній справі лише один епізод — несплата податків.
«ГПУ вивчила всі можливі джерела офіційних доходів пана Лозового, — сказав Юрій Луценко. — Ми також перевірили інформацію про ймовірні спадки, про які згадує пан Лозовий. Ми встановили, що відомості з державного реєстру речових прав на нерухоме майно і з реєстру прав власності на нерухоме майно щодо прадіда пана Лозового Карпюка Федора Олексійовича, який проживав в кінці свого життя у Івано-Франківській області, — відсутні». У держреєстрах, за словами Луценка, також відсутні відомості про нерухоме майно Лозового.
Сам депутат Андрій Лозовий під час засідання комітету заявив, що подання Генпрокурора «юридично безграмотне», «висмоктане з пальця» з метою «політичного шантажу і дискредитації», а також «помста» фракції Радикальної партії за те, що вона не голосувала за призначення Луценка Генпрокурором. Лозовий нагадав, що це вже третє подання ГПУ щодо нього. Перше робив ще Генпрокурор Шокін, а ще два подання — Луценко. «Зараз ГПУ — це не Генеральна прокуратура, а Головне політичне управління», — заявив А. Лозовий. Лозовий також заявив, що ходив на всі допити до НАБУ.

 

Член комітету Михайло Папієв, заступник голови комітету
Володимир Арешонков, секретар комітету Дмитро Лубінець.


Депутат Лозовий пояснив свої статки тим, що отримав спадщину від діда, а гроші назвав «сімейними заощадженнями». Лозовий закинув прокурорам, що вони оцінили «безцінні» святі мощі у... 120 тисяч гривень. Депутат попросив підтримати подання Генпрокурора щодо притягнення його до кримінальної відповідальності, сподіваючись у суді довести свою «правоту».
Лозовий також звернув увагу на те, що в е-декларації Генпрокурора також не вказано вартість майна, зокрема, картин, книг, ювелірних виробів, а колекцію вогнепальної зброї, яку демонстрував перед телекамерами, Луценко взагалі не вказав у декларації. Лозовий заявив, що звернувся з відповідним поданням до НАБУ. На це Луценко відповів, що згідно з законом, в е-деклараціях вказується лише майно, вартість якого перевищує понад сто мінімальних зарплат — тобто 121 тисячу гривень. За його словами, вся зброя з колекції зареєстрована в МВС і оцінена у суму менше, аніж 121 тисяча гривень.
У свою чергу члени Регламентного комітету звернулися до Генпрокурора з низкою запитань. Депутати та адвокати Лозового заявили, що у ГПУ недостатньо доказів у справі Лозового і назвали подання Генпрокурора «недостатньо обґрунтованим».


Нагадаємо, що 3-4 липня Комітет з питань Регламенту Верховної Ради вирішив, що два попередні подання Генеральної прокуратури щодо зняття депутатської недоторканності з народних депутатів України Євгена Дейдея (фракція «Народний фронт») та Олеся Довгого (ДГ «Воля народу») є недостатньо вмотивованими та необґрунтованими, і передав подання Голові Верховної Ради. Дейдея підозрюють у незаконному збагаченні, а Довгого — у незаконному відчуженні землі у часи роботи секретарем Київради. Суть претензій до Дейдея — можливе незаконне збагачення на понад чотири мільйони гривень його та дружини. Цей факт підпадає під ознаки злочину, передбаченого статтею 368-2 Кримінального кодексу «незаконне збагачення». Крім цього, Дейдея звинувачують у вчиненні фіктивної позики на суму 3,5 мільйона гривень у дніпропетровського бізнесмена Ігоря Лінчевського. Сам Дейдей назвав цю справу «тиском на нього» та «піаром прокуратури».


Після рішення Регламентного комітету щодо Дейдея в САП допустили, що відтепер депутати та інші високопосадовці для відмивання та легалізації незаконних доходів використовуватимуть фіктивні позики. «Я можу публічно шукати людину, яка мені позичить на будинок у Кончі-Заспі якісь кошти, щоб це не було незаконне збагачення», — іронізував у коментарі журналістам голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.
Депутата Олеся Довгого підозрюють у «земельних махінаціях», які призвели до втрати київською громадою колосальної кількості землі та збитків на майже 82 мільйони гривень. За версією слідства, у 2007-2009 роках, коли Довгий працював секретарем Київської міськради, він, разом з іншими столичними чиновниками, забезпечив на позачерговій сесії Київради 1 жовтня 2007 виділення 100 га землі на території заповідника «Острів Жуків» кооперативу «Технолог». Натомість Довгий стверджує, що рішення про виділення землі було прийнято не ним особисто, а депутатами Київради на сесії, отож, за його словами, він «не може нести відповідальність за рішення колегіального органу».


***


Коментуючи після завершення засідання подання Генпрокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Андрія Лозового, перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник зазначив, що воно є законним, вмотивованим, але недостатньо обґрунтованим. За його словами, в ньому вказано, що подання ґрунтується на доказах, які були отримані до відкриття кримінального провадження щодо якого вносилося подання, тому виникають певні сумніви, щодо того, чи взагалі могли будь-які слідчі дії здійснюватися в межах строку розгляду цього подання. «Кримінальний процесуальний кодекс вимагає, щоб обвинувачення базувалося на доказах, які здобуті в рамках даного кримінального провадження», — сказав П. Пинзеник.
Перший заступник голови комітету також зауважив, що є певні сумніви щодо можливого спливу строків давності для застосування положень статті 212 Кримінального кодексу (передбачає відповідальність від ухилення від сплати податків). «Комітету на даному етапі незрозуміло, за який період нібито не сплачено податки народним депутатом Андрієм Лозовим. Адже там йдеться про період з 2007-го по 2016 рік. Нині незрозуміло, чи можна на цьому етапі за той період притягнути до кримінальної відповідальності Андрія Лозового чи строки притягнення вже закінчилися», — зазначив парламентарій.
Крім того, П. Пинзеник повідомив, що у представників комітету виникли певні сумніви щодо обґрунтування подання в частині доведення фактів умисного ухилення А. Лозового від сплати податків. «Нині податковий борг Лозового неузгоджений, податкове повідомлення рішення, з його пояснень, він не одержував. Тобто немає достатніх підстав вважати, що в Лозового є борг. Комітет прийняв це до уваги та відобразив у своєму висновку», — зазначив парламентарій.

КОМЕНТАР

Генеральний прокурор України Юрій ЛУЦЕНКО:
— Хочу звернути увагу на певну інформаційну неточність, що нібито Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради відхилив два подання Генпрокурора про притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Євгена Дейдея (фракція «Народний фронт») і Олеся Довгого (група «Воля народу»). Насправді у рішенні комітету щодо притягнення до кримінальної відповідальності Олеся Довгого зазначається: комітет вважає, що подання, внесене Генпрокурором Юрієм Луценком, містить істотні недоліки в частині обгрунтування стосовно зловживання народним депутатом Олесем Довгим. Але комітет прийняв рішення ухвалити даний висновок і направити його разом з поясненням народного депутата Олеся Довгого Голові Верховної Ради для розгляду в сесійній залі. Аналогічне рішення було ухвалене комітетом і щодо Євгена Дейдея. Щоправда, оцінки мого подання більш негативні, але висновок комітету також наданий главі парламенту для внесення на розгляд сесійної зали. Таким чином,  жодне з моїх подань не відхилене.

Стосовно народного депутата Андрія Лозового (фракція «Радикальна партія»), то стаття 212 Кримінального кодексу, за якою прошу притягнути його до відповідальності, передбачає можливість сплати податку до оголошення підозри. І це автоматично закриває справу. Схожий прецедент був із народним депутатом Геннадієм Бобовим (група «Відродження»). Він сплатив податки, я дочекався його чеків і відкликав подання з Верховної Ради. Якщо не сплачені податки, то залежно від їхніх розмірів передбачене покарання до трьох років позбавлення волі.



Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua