Учора Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради розглянув подання Генерального прокурора України щодо народного депутата України від «Народного фронту» Максима Полякова — про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Його підозрюють у хабарництві та зловживанні посадовим становищем у так званій «бурштиновій» справі у змові з народним депутатом від БПП Бориславом Розенблатом (розгляд подання Генпрокурора щодо Розенблата Регламентний комітет розглядатиме сьогодні). Якщо суд доведе провину Полякова, депутату загрожує до 12 років в’язниці.

Як зауважив перед початком засідання комітету в коментарі журналістам Генеральний прокурор України Юрій Луценко, щодо трьох народних депутатів — Максима Полякова, Борислав Розенблата та Михайла Добкіна — він вніс по три подання (про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт), а не одне, як до трьох попередніх депутатів (Євгена Дейдея, Олеся Довгого та Андрія Лозового), оскільки їхні дії «мають ознаки особливо крупних злочинів — розкрадання у великих розмірах».
Юрій Луценко, представляючи подання, повідомив, що НАБУ з минулого року здійснювало оперативно-слідчі дії щодо незаконного видобутку бурштину. Він наголосив, що ця операція НАБУ була здійснена не проти конкретних народних депутатів, а проти поширеного в Україні явища — нелегального видобутку бурштину та незаконного збагачення різних осіб, у тому числі і посадових осіб органів державної влади. В операції брав участь офіцер під прикриттям — таємний спецагент. 
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький продемонстрував оперативне відео — як проводилась операція під прикриттям проти бурштинової мафії. За його словами, в спецоперації брала участь агент Катерина. За словами керівника САП, депутат та його помічниця вимагали кошти за внесення змін до законів про видобуток бурштину в інтересах певних бізнесових компаній. «Усі покази, які ми зібрали, зібрано відповідно до чинного законодавства, і вину встановлюватиме суд», — наголосив Холодницький.
Присутні на засіданні комітету переглянули оперативне відео. Є кадри, як помічниця депутата отримує і перераховує долари — прокурори стверджують, що був «перший транш» хабара — п’ять тисяч доларів, за які помічниця депутата придбала для Полякова два айфони вартістю майже дві тисячі доларів кожен. На відео помічниця каже: «Я отримала п’ять», і депутат просить за ці кошти купити два айфони. Потім телефони та гроші було вилучено співробітниками НАБУ як речові докази. Генпрокурор обґрунтував необхідність в затриманні та арешті депутата Полякова тим, що він може впливати на перебіг слід-
ства та свідків через своє посадове становище та зв’язки, і закликав надати змогу досудовому слідству здійснювати всі процесуальні дії щодо народного депутата.
Депутат Максим Поляков заявив, що не має і ніколи не мав жодного стосунку до видобутку бурштину, назвав спецоперацію НАБУ «провокацією» проти нього і заявив, що його «провокували на хабар». Депутат розповів, що він у 2015 році звернувся до Генпрокуратури із заявою щодо перебування директора НАБУ Артема Ситника разом із дружиною в закордонному відрядженні за державний кошт та отримання дружиною Ситника квартири, і стверджував, що саме відтоді НАБУ стало ним особливо «цікавитися». За словами депутата, спецагент Катерина сама «намагалася створити злочин». Поляков також заявив, що спецоперацією НАБУ керував очільник управління детективів, котрого, за його словами, «вигнали з міліції». «Він сидів на контрабанді наркотиків, на контрабанді зброї в Одесі, на всіх портах і на нафті, — сказав Максим Поляков. — Яким чином ця людина взагалі могла пройти поліграф?» Поляков назвав спец-
агента Катерину, яка збирала докази, «аферисткою» і попросив Генпрокуратуру перевірити її: «Чи її та її чоловіка не брали на наркотиках?». За словами Полякова, агент Катерина розповідала йому, начебто є керівником однієї з великих компаній з видобутку бурштину і на зустрічі справді пропонувала йому кошти, однак він відмовився їх брати, сказавши, що йому «гроші не потрібні» і все «можна зробити на державному рівні». Депутат запитав у прокурорів, чого цього немає у продемонстрованому відео. «Проти мене 14 звинувачень, 9 з яких не мають до мене стосунку», — сказав Поляков. Він також стверджував, що не зафіксовано передачу йому коштів. «Я не отримав жодного долара з хабара», — сказав Поляков. За його словами, під час обшуку в квартирі його помічниці, котру нині затримано, було знайдено лише 120 гривень. Депутат Поляков висловився за «перезавантаження НАБУ». Адвокати Полякова стверджували, що в його діях немає складу злочину і що немає фактів підтвердження отримання ним хабара. Депутати-колеги Полякова по фракції також намагалися довести його невинуватість і стверджували, що антикорупційні органи перевищують свої повноваження, а відео НАБУ — змонтоване. Георгій Логвинський назвав недоцільним використання НАБУ на спецоперацію 40 мільйонів гривень.
Під час запитань Юрій Луценко розповів, що Поляков змінив свою поведінку: спочатку він справді відмовлявся від грошей, але потім пропонував за неправомірну вигоду внесення законопроекту щодо видобутку бурштину. Генпрокурор наголосив, що не спецагент Катерина пропонувала депутатові хабар, а він та його помічниця говорили, що і скільки коштуватиме.
Засідання комітету тривало дуже бурхливо, на емоціях та підвищених тонах.
Зрештою, комітет ухвалив рішення, що подання стосовно М. Полякова є недостатньо вмотивованими та обгрунтованими, і відправив подання Голові Верховної Ради. Комітет також вирішив звернутися до Генпрокуратури щодо неправомірних дій працівників НАБУ відповідно до ст. 370 ККУ — провокація підкупу.

Юліана ШЕВЧУК.

 

ДОСЛІВНО

Генеральний прокурор України Юрій ЛУЦЕНКО:
— Я вже розумію, що повної підтримки в цьому комітеті не отримаю, проте сподіваюся, що сесійна зала Верховної Ради не вчинить акту самогубства.

 

ДОСЛІВНО

Керівник САП Назар ХОЛОДНИЦЬКИЙ:
— Ті емоційні виступи, які були, зі спекуляціями... Ми не на «Х-факторі», ми у комітеті Верховної Ради. І я хочу, щоб ці подання розглядалися в рамках юриспруденції. Усе решта свідчить про те, що в нас немає, напевно, чи політичної волі, чи ще чогось іншого, щоб прийняти власне законне рішення.

 

КОМЕНТАРІ

Георгій ЛОГВИНСЬКИЙ, фракція «Народний фронт»:
— Не можна свавільно порушувати закон, не можна порушувати права громадян. Завтра з таким успіхом будемо мочити весь бізнес, усі райради. Прокурори побачили, що так можна — подати документ, в якому чітко порушено чинне законодавство. Усі знають, що не можна прослуховувати народних депутатів. Це заборонено нормою закону.
Олег КУПРІЄНКО, фракція «Радикальної партії»:
— Подання законне, вмотивоване. Але щодо обґрунтованості та його достатності — в мене, як у колишнього адвоката, є велике питання до слідства про законність підготовки подання, щодо обсягу доказової бази.
Сергій ШАХОВ, ДГ «Воля народу»:
— Усі «докази» вини Полякова є провокацією з боку НАБУ, яке сьогодні підставляє Генпрокурора. Особисто Луценко розказав, що ні дружина, ні помічник, ні сам депутат Поляков не вимагали гроші. Ми не повинні повертатися на сто років назад, до 1937 року, коли були серйозні репресії. Детективи мають працювати за законом, а не робити такі висновки, щоб бажане видавати за дійсне.
Павло ПИНЗЕНИК, в.о. голови Регламентного комітету Верховної Ради:
— Такий характер нині стосунків між правоохоронною системою та депутатським корпусом, між законодавчою та виконавчою гілками влади, а саме тією її частиною, яка відповідає за боротьбу з організованою злочинністю та корупцією, — начебто в народних депутатів є презумпція винуватості. Весь депутатський корпус підозрюється апріорно в тому, що є потенційними злочинцями. Кількість подань, які внесено на розгляд Верховної Ради, — вже десяток. Думаю, дочекаємося ще інших.