* Закордон нам допоможе...
* Опалювальні системи країни — на електричні потужності.
* У Чорнобилі зведуть велетенську електростанцію.

Коли б усі ті добрі наміри, обіцянки й прожекти уряду, причетних міністерств і відомств, спрямовані на вирішення питань енергонезалежності держави й енергозбереження, трансформувати у гігакалорії, джоулі та мегавати, то, дивись, уся країна рік, а то і два-три грілася б коло того багаття обіцянок та задумів, економлячи мільярди гривень і мільйони одиниць енергії. Та щось десь не спрацьовує. Приймають закони про утеплення багатоповерхівок, працюють контори, обліковуючи норми, нараховують субсидії, а труби протікають, гарячої води немає місяцями, за кордон продаємо дешеву електроенергію, а з Роттердаму+ імпортуємо антрацит потрібної марки та з Європи качаємо газ, що ледь жевріє і не гріє...
Чергова новина. Київ веде переговори про постачання вугілля антрацитової групи з найбільшою вуглевидобувною компанією США — XCOAL Energy & RESOURCES, яка веде видобуток у Західній Вірджинії і Пенсільванії. Компанія продає вугілля різних марок, щорічно поставляючи покупцям десятки мільйонів тонн.
Великого контракту поки що немає. Зате вітчизняне Міненерго оприлюднило інформацію про майбутні надходження в липні—вересні 120 тис. тонн вугілля із США. А це — одне судно-вуглевоз. У відомстві кажуть, що реальні об’єми і умови поставок вугілля в Україну будуть відомі після серії зустрічей представників енергетичного відомства США і Міненерговугілля України. Американці готові поставляти Україні щонайменше 5—6 таких суховантажів, але для збільшення видобутку їм потрібні довгострокові контракти й гарантії — роблять висновок вітчизняні експерти.
Нагадаємо: раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляв, що річна потреба України в імпорті антрациту — 4,2 млн. тонн до кінця 2017 р., імпорт із США може становити 2,5—3 млн. т. Отже, взимку не замерзнемо, але якою ціною?
У містах України проблеми з централізованим опалюванням можна вирішити, переклавши опалювальні системи країни на електричні потужності. Таку можливість розглядали на засіданні Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження. Експерти вважають, що Міністерство регіонального будівництва і ЖКГ повинне ініціювати перегляд схем теплопостачання в кожному місті. Також необхідно шукати додаткові джерела фінансування — гранти, допомогу від міжнародних фінансових структур.
Тим часом, за даними Держкомстату, українці заборгували за комунальні послуги понад 11 млрд. грн. І відбувається це не тому, що співвітчизники не хочуть платити, а через те, що з кожним підвищенням тарифів робити це їм стає дедалі важче, незважаючи навіть на субсидії.
Можливо, потішить таке. Компанія «Engіe SA» веде переговори з Україною про будівництво потужної сонячної електростанції в зоні відчуження. За попередніми підрахунками, одна з найбільших енергетичних компаній Франції планує інвестувати у будівництво 1,25 мільярда доларів.
«Досвід Франції в ядерній енергетиці є причиною нашого бажання працювати саме з цією компанією. Французькі представники звернулися до нас після оголошення про намір розвивати поновлювані джерела енергії в Чорнобилі», — розповів міністр екології України Остап Семерак. За його словами, більше 50 компаній цікавляться інвестуванням у зону відчуження.
«В Україні є хороше сонячне освітлення, але дуже низька довіра інвесторів і надмірна вартість проектів», — каже аналітик П’єтро Радо.
І з цим важко не погодитися.

Підсумовував Віктор БОНДАР.