В Україні набирає обертів жнивна епопея. Якщо вірити Мінагрополітики, в країні з 1,2 млн. га (12% від плану) зібрано 3,7 мільйона тонн ранніх зернових. Кожен гектар у середньому дає по 31,6 центнера. Зокрема, у засіках уже 1,4 млн. тонн пшениці і 2 млн. — ячменю. За прогнозами компанії «УкрАгроКонсалт», загалом зерновий вал разом із кукурудзою цьогоріч становитиме 60,4 млн. тонн проти 64,2 млн. у 2016-му. Відповідно, скоротяться обсяги експортованого збіжжя — з рекордних 44 млн. до 38—39 млн. тонн.

Тривають жнива і на Луганщині. Як дізнався наш власкор Павло ВОРОНЦОВ, цьогоріч із площі у 295,8 тис. га там очікують зібрати понад мільйон тонн ранніх зернових та зернобобових, а це на 60 тисяч тонн більше, ніж торік. При ефективному використанні техніки і сприятливих умовах завершити обмолот колосових планують за десять днів, для чого задіяно понад 980 комбайнів, 539 жниварок та іншу техніку.

 

 

В. о. директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Любов Безкоровайна зазначає, що порівняно з минулим роком сільгоспвиробники регіону значно розширили площу озимих. Це зроблено задля підтримки експортних поставок, які сягають 25% загального валового збору і значно збільшують виручку. Любов Безкоровайна розповіла, що у 2017-му в АПК області продовжено роботу з технічної модернізації виробництва та оновлення машинно-тракторного парку. З початку року агропідприємствами закуплено 211 одиниць техніки, з них 20 комбайнів, 63 трактори. Однак, незважаючи на позитивні кроки, навантаження на один комбайн, порівняно зі всеукраїнськими показниками, все-таки високе — 250 га.
До приймання врожаю на Луганщині готові 17 елеваторів загальною місткістю у 660 тис. тонн. Крім цього, сільгоспформування усіх форм власності мають свої потужності для зберігання понад мільйона тонн зерна. В цілому в Україні нараховується понад 1050 елеваторів, які можуть прийняти майже 37 млн. тонн збіжжя. Загальна місткість спеціалізованих зерносховищ сягає 50 млн. т.


ДО РЕЧІ

Найвища середня врожайність ранніх зернових та зернобобових — у господарствах Волинської (59,5 ц/га), Львівської (59,2 ц), Івано-Франківської (54,5 ц), Хмельницької (50 ц) та Вінницької (42,8 ц/га) областей.

Фото прес-центруЛуганської ОДА.