Співпраця у форматі «громадськість—народний депутат» в Україні, на жаль, ще не відбувається на достатньому рівні. Між владою та народом, на жаль, існує певний розрив, що негативно позначається на довірі людей до своїх обранців. На Кіровоградщині ці стереотипи впевнено руйнує народний депутат України Станіслав Березкін, який перебуває в постійному контакті з активними громадянами та ініціативними представниками місцевих громад. Разом вони організовують чимало необхідних, корисних та цікавих заходів.

Так, 12 липня за його ініціативи 45 волонтерів, громадських діячів, учасників АТО із Кропивницького та шести районів області побували на екскурсії у Верховній Раді (на знімку).
Більшість із цих активістів мають багаторічну історію співпраці зі Станіславом Березкіним. За підтримки благодійного фонду народного депутата «Добротвір» не раз проводилися спільні акції та заходи, волонтери отримали не один десяток тонн продуктів для відправки військовим у зону АТО, ремонтувався військовий транспорт, передавалось пальне.
До складу делегації ввійшли люди, яких добре знають не тільки в області, а й за її межами. Волонтери Тетяна Бородіна та Інна Колпак із Кропивницького, Наталя Дубінченко з Новоукраїнки, Тетяна Зайченко з Аджамки Кіровоградського району, Оксана Доброва з Добровеличківського району, Тамара Гайденко з Вільшанського. Це люди, які з перших днів війни на сході України допомагають військовим та мають активну громадську позицію.
«Дуже радий, що ми сьогодні зібралися тут, у Верховній Раді. Для мене це велика честь — бути поряд із волонтерами, з тими людьми, які постійно допомагають нашій армії. Хочу наголосити, що люди, які сьогодні приїхали з Кірово-
градщини і Кропивницького, — це найголовніші люди нашого регіону. Вони підтримують наших військових, тих, хто грудьми стоїть за нашу державу і обороняє нас від російської армії на сході України», — наголосив народний депутат Станіслав Березкін.
Мета поїздки до столиці — познайомити волонтерів із різних куточків Кіровоградщини між собою, дати можливість обмінятися досвідом, об’єднати їхні зусилля для розв’язання проблем військових і всіх жителів територій. Адже всі учасники екскурсії — активісти громад, які впливають на прийняття рішень.
Для гостей із Кіровоградщини організували екскурсію Верховною Радою, розповіли багато цікавих історичних фактів про будівлю парламенту і про організаційні деталі роботи нинішніх народних обранців. У сесійній залі якраз тривало пленарне засідання, тож активісти з Кіровоградщини мали змогу послухати виступи народних депутатів, побачити процес голосування в сесійній залі.
На думку волонтерки громадської організації «Серця матерів Кіровоградщини» Тетяни Бородіної, такі спільні заходи зближують і консолідують між собою активних громадян. А найголовніше — зміцнюють зв’язки між ними і народними обранцями.
«Ми не відірвані один від одного, підтримуємо постійний зв’язок. Коли нам як волонтерам потрібна допомога, Станіслав Березкін завжди знаходить можливість її надати. Багато допомоги нашим воїнам, їхнім сім’ям, активним людям на місцях надходить саме від народних депутатів, зокрема і від Станіслава Семеновича теж», — розповіла вона.
Окрім волонтерів, до поїздки долучилися учасники АТО Олексій Семченко з Помічної та Віктор Колінько із Кропивницького. Сьогодні вони представляють громадські організації учасників АТО, допомагають своїм побратимам та місцевим громадам розв’язувати їхні проблеми. Олексій Семченко, який створив районну організацію «Бойове братство Добровеличківщини», розповів, що й не сподівався потрапити до будівлі Верховної Ради і побачити, як працюють депутати. За його словами, такі візити зближують активних громадян з їхніми обранцями, що, безперечно, дасть змогу активістам бути результативнішими у своїх ініціативах.
Олександр Воронний, за ініціативи та безпосередньої участі якого в Компаніївці звели Монумент патріотам України, переконаний, що єдність усіх активних громадян є запорукою побудови успішної держави: «Ми всі волонтери. Всі люди, які готові допомагати ближнім. Бабуся, яка передає банку сала нашим військовим, — вона теж волонтер. Вона не може поїхати на передову, але віддає своє на потреби наших захисників...».
Після відвідин Верховної Ради і теплого неформального спілкування із Станіславом Березкіним делегація з Кіровоградщини побувала в Національному музеї історії України.

Оксана ЯКУНІНА.
Фото надано автором.