Вечірнє засідання 13 липня
Депутати підтримали пропозицію глави парламенту Андрія Парубія — працювати до 20-ї години вечора — і прийняли низку резонансних рішень. У другому читанні та в цілому схвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№ 6600). За таке рішення проголосували 226 депутатів.

У сесійній залі були присутні Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени Кабінету Міністрів. Прем’єр наголосив, що змінами до бюджету передбачено збільшення фінансування безпекового та правоохоронного сектору, фінансування субсидій.
До Бюджетного комітету надійшло 355 поправок від народних депутатів, із яких 221 була врахована. Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Олександр Горбунов, представляючи законопроект, відзначив, що ним передбачається збільшення видатків державного кошторису на майже 11 мільярдів гривень за рахунок конфіскованих «коштів Януковича». З них на програми оборони і безпеки — майже 6 мільярдів гривень, на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості — 
4 мільярди гривень, на дороги — мільярд гривень, а також збільшення видатків на національну оборону і безпеку з урахуванням останнього рішення РНБО, соціально-економічний розвиток територій — на мільярд гривень, створення житла для дитячих будинків сімейного типу — на 200 млн. грн., видатків Міносвіти — на 186,1 млн. грн., лікування у науково-дослідних установах Академії медичних наук — на 80,1 млн. грн., лікування онкохворих за кордоном — на 16 млн. грн.
Голова Бюджетного комітету Андрій Павелко наголосив на тому, що поправки спрямовані на збалансування бюджету.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман попросив депутатів підтримати зміни до бюджету в цілому, наголосивши, що сьогодні люди на місцях очікують ці кошти. «Зміни до бюджету передбачають фінансування низки важливих програм, починаючи від пільг і субсидій, закінчуючи розширенням програм безплатних ліків, а також лікування важкохворих за кордоном, багато інших різних соціальних програм, в тому числі й підтримку нашої безпеки і оборони», — сказав глава уряду.
Законом також виділено субвенції областям на надання пільг та житлово-комунальних субсидій населенню.
Потім депутати підтримали питання про подання Генерального прокурора Юрія Луценка на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від Опозиційного блоку Михайла Добкіна. Йому інкримінують зловживання посадовим становищем, зокрема, щодо розподілу 2008 року земельних ділянок у Харкові в інтересах забудовників загальною площею понад 77 га, перебуваючи на посаді харківського міського голови (ч. 2. ст. 364 ККУ). За надання згоди на притягнення М. Добкіна до кримінальної відповідальності проголосували 288 депутатів, за його затримання — 250 депутатів, за арешт — 242 депутати.
Сам Михайло Добкін свою вину спростовує і назвав подання «політичним замовленням» та розправою з ним як із опозиційним депутатом. Він прийшов до парламенту з валізою речей, очікуючи, що його можуть заарештувати просто в сесійній залі. Однак одразу після рішення парламенту Добкіна не затримали — Генпрокурор у сесійній залі оголосив, що депутат Добкін має з’явитися до Генеральної прокуратури у п’ятницю на 14-ту годину. Ю. Луценко також запросив до Генпрокуратури депутатів, яких парламент позбавив недоторканності у вівторок, для вручення їм підозри.

Згодом народні депутати розглянули урядовий та низку альтернативних депутатських законопроектів про пенсійну реформу. Урядовий законопроект № 6614, який і було прийнято за основу з урахуванням зауважень профільного комітету (282 — «за»), доповів міністр соціальної політики Андрій Рева.
Законопроект містить багато суттєвих новацій. Зокрема, передбачається запровадити новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу та отриманого заробітку, скасувати пільгові пенсії, запровадити єдині підходи до обчислення пенсій, переглянути умови перерахунку (індексації) вже призначених пенсій відповідно до показника зростання середньої зарплати та індексу споживчих цін.
Відтак, згідно із законопроектом, за наявності страхового стажу 30/35 років для жінок та чоловіків після досягнення ними 65 років пенсія призначатиметься на рівні 40 відсотків від мінімальної заробітної плати, але не менше ніж розмір прожиткового мінімуму.
У 2018 році пропонується зберегти право виходу на пенсію у 60 років — для осіб, які матимуть 25 років страхового стажу, в 63 роки — для осіб, які матимуть страховий стаж від 15 до 25 років, у 65 років — для осіб, які матимуть 16 років страхового стажу. Потім для виходу на пенсію страховий стаж щороку збільшуватиметься на рік і з 2028 року становитиме 35 років. Особам, які не матимуть 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років.
Для пом’якшення негативного впливу підвищення вимог до страхового стажу на перехідний період введено тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючим особам, які не мають необхідного страхового стажу.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, наступним етапом пенсійної реформи має стати реформування системи пенсійного забезпечення військовослужбовців та перехід до другого рівня пенсійного забезпечення — введення накопичувальної системи.
Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, що пенсійна система нині є несправедливою — з однаковими професіями та стажем роботи люди мають дуже різні пенсії, бо вийшли на заслужений відпочинок у різні роки. А найголовніше — розмір пенсій такий мізерний, що не покриває навіть фізіологічні потреби людини, не кажучи вже про ліки, одяг, відпочинок. «У 1991 році ви могли купити за пенсію 600 хлібин, в цьому — у шість раз менше!» — стверджував депутат Сергій Каплін. «Пропонована урядом так звана реформа не здатна вирішити проблему в системі пенсійного забезпечення України. Вирішити її можливо лише одним шляхом — відновити економіку, створити робочі місця та легалізувати заробітні плати», — зауважив Юрій Павленко («Опоблок»). Роман Семенуха («Самопоміч») закликав до осені напрацювати оновлений законопроект пенсійної реформи, який запровадить другий обов’язковий державний накопичувальний рівень, який стимулюватиме розвиток третього недержавного рівня. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко назвав пропоновану урядом пенсійну реформу «неоголошеною війною проти людей». «Для того, щоб люди отримували нормальні пенсії, треба радикально підвищувати зарплати, бо коли мільйони людей отримують копійчані зарплати, такі самі будуть пенсії», — підкреслив Ляшко.

Голова Комітету з питань соцполітики Людмила Денісова («Народний фронт») запропонувала прийняти урядовий законопроект за основу з деякими застереженнями. Зокрема, передбачити можливість поступового зниження величини оцінки одного року страхового стажу для пенсій, які призначатимуться протягом п’яти років, починаючи з 1 січня 2018 року; вивчити можливість зміни формули обчислення розміру пенсій за віком відповідно до показника середньої зарплати; зберегти пільгові умови виходу на пенсію для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей. А також передбачити в окремому законодавчому акті порядок одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку з перебуванням на тимчасово неконтрольованій державною владою України території.
Парламент також прийняв зміни до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з урахуванням пропозицій Президента України 
(№ 6382), про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків) — № 6684.
Головуючий пропонував розглянути на вечірньому засіданні ще й законопроекти про освітню та медичну реформи і про основні засади забезпечення кібербезпеки, однак депутати не підтримали ці пропозиції.