Ранкове засідання 14 липня

Учора завершила роботу шоста сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Виступаючи із заключним словом, глава парламенту Андрій Парубій повідомив, що за час роботи цієї сесії було проведено 65 пленарних засідань та ухвалено 125 законів у цілому, з них 25 — ратифікації, 38 законів прийнято у першому та повторному читаннях, схвалено 186 постанов та інших актів (текст виступу голови парламенту читайте в нашій газеті).
Після того, як Голова Верховної Ради оголосив шосту сесію закритою, в сесійній залі пролунав Державний Гімн України.
Наступна сьома сесія Верховної Ради восьмого скликання розпочнеться у вівторок, 5 вересня 2017 року.

Фото на згадку.

Під час закриття сесії.

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що нещодавно виповнилося 100 років з часу створення першого українського уряду. «У Києві за рішенням комітету Української Центральної Ради — парламенту УНР — було створено генеральний секретаріат — уряд УНР, — сказав він. — Щиро вітаю наш Кабмін із цим ювілеєм. Бажаю всім нам єдності в ім’я збереження, розвитку могутності та процвітання нашої держави».
На вимогу двох фракцій з трибуни виступив керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов, який засудив четверговий напад агресивно налаштованих людей на народного депутата Олега Барну, який поспішав «на голосування за зняття недоторканності з одного одіозного політика». «Фракція БПП різко засуджує цей незаконний, безпідставний та нахабний напад так званих громадських активістів на члена нашої фракції, — сказав він. — Ці борці нападом на Олега Барну продемонстрували справжню мету своєї акції, яка не має нічого спільного із боротьбою з корупцією». А. Герасимов також заявив, що серед людей, які вчинили напад на народного депутата, був Сергій Хаджинов — новообраний представник ради громадського контролю  НАБУ. «Це неприпустима поведінка, об’єктивну оцінку якій мають дати не лише відповідні правоохоронні органи, колеги по раді громадського контролю, а й все українське суспільство», — наголосив він.
Під час години запитань до уряду виступив міністр молоді і спорту Ігор Жданов, який говорив про складну ситуацію, що склалася в галузі спорту. За його словами, впродовж багатьох років представники України були змушені їздити на міжнародні змагання, закладаючи власні кошти, і роками очікували, доки держава їх поверне. Інфраструктура системно руйнувалася, стипендії та призові затримувалися, роками не закуповувалося необхідне обладнання. Бюджет спортивних програм почав зростати, відколи почав діяти уряд Арсенія Яценюка, сказав міністр. Саме тоді придбали повний комплект обладнання для збірних, зокрема, для спортивної гімнастики. Значною мірою саме завдяки цьому Олег Верняєв став олімпійським чемпіоном, стверджує урядовець. Також протягом останніх років підвищувалися преміальні за перемоги в міжнародних змаганнях, норми харчування спортсменів, закуплено форму, забезпечено безперебійну виплату стипендій та призових.
2016—2017 роки міністр охарактеризував як час переходу від стабілізації до розвитку фізкультурно-спортивної сфери. Усього цього вдалося досягнути, наголосив І. Жданов, завдяки плідній співпраці з бюджетним та профільним комітетом Верховної Ради, Національним олімпійським комітетом та народними депутатами, які представляють всі парламентські фракції. Зокрема, вдалося підняти зарплату головних і старших тренерів національних збірних майже втричі, і тепер вони отримують в середньому 35 тисяч гривень на місяць. Підвищено урядову премію для видатних тренерів. «На спортивно-виховній роботі ми не можемо економити, — зауважив міністр. — Особливо, коли органи місцевого самоврядування мають на своїх рахунках 55 мільярдів невикористаних коштів. Потім набагато більше доведеться витрачати на лікування хвороб і боротьбу з наслідками шкідливих звичок».
Під час запитань до представників уряду стало відомо, що в уряді створено робочу групу, яка працює над цільовою програмою підтримки фермерства. Очікується, що документ презентують до серпня і він дасть новий поштовх розвитку на селі малих господарств. Восени уряд звернеться до парламенту з новими змінами до бюджету, повідомив прем’єр Володимир Гройсман та зазначив, що в цьому законопроекті вже можуть бути враховані перші кроки на шляху до відновлення фермерства. Відповідаючи на запитання щодо постачання російського вугілля на нашу територію, очільник уряду зауважив: «На совісті організаторів економічної блокади те, що 100 відсотків українських підприємств, розташованих на окупованих територіях, які сплачували податки в наш держбюджет, нині працюють на бюджет країни-агресора».
В останній робочий день поточної сесії прем’єр звернувся до народних депутатів зі словами подяки. «Ми ухвалили за основу масштабну пенсійну реформу, яка дозволить розпочати процес відновлення справедливості, віддати належне людям, які все своє життя пропрацювали». В. Гройсман також наголосив на важливості медичної та освітньої реформ та зазначив, що восени уряд звернеться до парламенту з проханням розпочати свою роботу з розгляду цих трьох реформ у другому читанні. В. Гройсман висловив побажання, щоб восени парламент перестав ділитися за політичними кольорами, а об’єднався у прагненні прийняття реальних рішень для громадян.
Далі Верховна Рада розглянула дві постанови. Одна з них стосувалася скасування раніше ухваленого закону про комерційний облік комунальних коштів. Іншою пропонувалося скасувати ухвалення в цілому законопроекту про Конституційний Суд. Однак необхідної кількості голосів жодна з постанов не набрала.
Реагуючи на обговорення, яке відбувалося в залі, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що закон про Конституційний Суд розглядали у надзвичайно важкій атмосфері, але за всією процедурою. Незважаючи на те, що роботі законодавчого органу заважали, кожен охочий міг висловитися. «Ми продемонстрували, що можемо дотримуватися Регламенту, незважаючи на те, чи підтримуємо закон», — сказав він. А. Парубій звернувся до колег з такими словами: «Не вважаю правильним, коли з мегафоном перекрикують тих, хто виступає з трибуни. Одного разу він уже говорив у цій залі. Тоді ухвалювали Харківські угоди, це був початок війни проти України, це було питання державної безпеки. Але така методика — це шлях в нікуди. Прошу мати повагу один до одного».
Парламентарії без перерви заслухали оголошення депутатських звернень та запитів та виступили в «Різному».
Учора народні депутати вітали з днем народження своїх колег — Володимира Кацубу, Альону Кошелєву і Дмитра Лінька.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua