Успішна медична реформа має базуватися на запровадженні обов’язкового медичного страхування і належному фінансуванні. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець під час обговорення нагальних питань медичної сфери з представниками профільних комісій обласних і районних рад.


Парламентарій зазначила, що обов’язкове медичне страхування передбачає механізм створення нового пулу коштів, які мають зайти в систему охорони здоров’я.

 

Голова комітету Ольга Богомолець, заступник голови комітету Олег Мусій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

За словами Ольги Богомолець, урядовий законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів передбачає гарантоване фінансування, що надасть можливість покрити лише мінімальні потреби. А на високоспеціалізовану медичну допомогу, на яку нині витрачається майже 80 відсотків бюджету охорони здоров’я, коштів не виділено. До того ж законопроект не пропонує шляхів пошуку нових джерел фінансування.


«У парламенті є група осіб, котра лобіює добровільне страхування, оскільки для них це бізнес. Вони мріють зробити з медицини великий ринок медичних послуг. Для громадян без грошей немає місця в системі добровільного медичного страхування, оскільки це можуть собі дозволити лише фінансово забезпечені люди», — сказала народний депутат.


Як повідомила Ольга Богомолець, комітет підготував законодавчу базу для медреформи. Зокрема, це законопроекти про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування, про засади державної політики в охороні здоров’я, про організацію надання медичної допомоги.


«Ці документи описують, як планомірно має розвиватися система. Тепер все залежатиме від українського суспільства. Міністерство охорони здоров’я категорично не сприймає іншу позицію — обов’язкове медичне страхування і фіксацію високого відсотка ВВП та називає нас ворогами реформ», — наголосила народний обранець. Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій зазначив, що законодавче підґрунтя побудови нової системи охорони здоров’я на 90 відсотків завершено. Крім вище згаданих законопроектів у парламенті зареєстровані проекти про лікарське самоврядування, про медсестринське самоврядування та про фармацевтичне самоврядування. Також напрацьована нова редакція закону про лікарські засоби. Цей документ адаптований до європейських директив.


Крім того, за його словами, до другого читання підготовлений проект закону про психіатричну допомогу і в вересні буде винесений на голосування. А ще восени планується розгляд у сесійній залі законопроекту про трансплантацію.


Представники профільних комісій обласних і районних рад поінформували керівництво комітету про проблеми в своїх громадах. Більшість з них вважають, що спочатку потрібно зробити адміністративно-територіальну реформу, довести до ладу первинну і екстрену медичну допомогу, побудувати і забезпечити заклади інтенсивного лікування, а потім разом з громадою і професійною спільнотою проводити реформу охорони здоров’я.