Конференція «Відновлювальна енергетика та заміщення газу. Впровадження енергосервісу та енергоменеджменту», яку провели у Львові Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з датськими партнерами, стала предметом серйозної дискусії, що Україна може протиставити традиційним джерелам енергії.

Відкриваючи конференцію, голова Держенергозбереження Сергій Савчук заявив, що альтернативна енергетика — це не лише можливість зменшити споживання газу, це шлях до розвитку всіх регіонів та підвищення добробуту населення. Після реформи децентралізації органи місцевої влади отримали більше можливостей інвестувати кошти в «зелені» проекти, які можуть поліпшити екологічний стан міст, розв’язати проблеми з твердими відходами. Встановлення твердопаливних котелень, вітрових та сонячних електростанцій сприяє розвитку малого та середнього бізнесу, збільшенню робочих місць та надходжень у бюджет. Це своєрідний прорив у завтрашній день. Завдяки альтернативним видам енергетики в Україні скоротили споживання газу на 7,2 мільярда кубічних метрів.
Цікавий український досвід із впровадження вітрових та електричних станцій в західному регіоні України. Директор з розвитку однієї з компаній Тарас Федак розповів про будівництво вітрових електро-
станцій у Старосамбірському та Сколівському районах, сонячної — біля Самбора.
Вартість будівництва першої черги ВЕС «Старий Самбір» потужністю 6,6 МВт становила 13 мільйонів євро. На черзі спорудження ще двох вітротурбін. Згідно з проектом «Вітер Карпат» компанія збудує на заході країни ще три вітрові електростанції.
Вітер, сонце та біомаса — це та альтернатива, яку нині можна протиставити газу. У першому кварталі 2017 року в Україні введено 66 МВт нових потужностей об’єктів, що виробляють електроенергію за «зеленим» тарифом. Більша частина з них — це сонячні електростанції.
«Значну роль у розвитку альтернативної енергетики відіграв прийнятий парламентом закон про вдосконалення системи «зелених» тарифів, — вважає голова Держенергозбереження Сергій Савчук. — Згідно із законом тариф до 2030 року прив’язаний до курсу євро, що дає змогу нівелювати ризики. Водночас запроваджено надбавку до тарифу за використання обладнання українського виробництва».
Статистика свідчить, що темпи розвитку відновлювальної електроенергетики зростають. У 2016 році встановлено 120 МВт потужностей, які працюють за «зеленим» тарифом. Це в чотири рази більше, ніж у 2015 році. До речі, 90 МВт цієї потужності — це сонячні електростанції. Тільки у Львівській області протягом року планують запустити дві вітрові та три сонячні електростанції.
На конференції також обговорили питання термомодернізації будівель бюджетних установ шляхом співпраці з енергосервісними компаніями. Це нові напрями у збереженні тепла та енергії. Представники інвесторів поділилися досвідом проведення енергозберігаючих заходів, мета яких — скоротити витрати на оплату палива та комунальних послуг.

Львів.

 

ФАКТ

Львівщина виставила на конкурс 240 бюджетних установ, які стануть потенційними об’єктами енергосервісу. За оцінками експертів, завдяки енергоменеджменту без додаткових витрат бюджету вдасться зменшити споживання енергії та тепла у школах, дитсадках, лікарнях на 20 відсотків.