Реформування, яке чинна вітчизняна влада здійснює задля створення ефективної системи управління та місцевого самоврядування, отримало позитивний відгук від надійного партнера нашої країни на шляху демократизації — Ради Європи.


Виступаючи нещодавно на представницькому форумі в Тернополі, спеціальний радник уряду України з питань децентралізації, керівник департаменту генерального секретаріату РЄ Даніель Попеску зазначив: «Якщо Україні вдасться завершити реформу децентралізації за п’ять років, вона зробить те, що не вдалося нікому, ставши піонером в унікальних змінах і водночас — джерелом досвіду для всього світу».


Справді, прискіпливо вивчивши європейські практики удосконалення управління, зваживши плюси і мінуси співпраці та об’єднання тамтешніх територіальних громад, наші реформатори розробили власну модель змін, важливою складовою яких є добровільність, що ґрунтується на діалозі, роз’ясненнях, дискусії та переконанні. Саме це і забезпечило успішність процесу.


Та, певна річ, найправдивішу і безкомпромісну оцінку новаціям дають самі люди. Соціологічні опитування, які провели експерти Ради Європи в різних регіонах країни, переконливо свідчать: громадська підтримка децентралізації з кожним роком зростає. Нині понад 60% жителів об’єднаних територіальних громад кажуть, що після об’єднання їхнє життя поліпшилося.