Національний заповідник «Хортицю» — гордість та окрасу запорізького краю — навмисне намагаються спотворити невідомі вандали. В цьому впевнений його генеральний директор Максим Остапенко.
Як розповів він в інтерв’ю «Голосу України», 2017 року кількість пожеж на острові, за інформацією представників ДСНС, зросла порівняно з минулим роком удвічі. І це не враховуючи випадків, коли із загоряннями співробітники заповідника впоралися самостійно.

У боротьбі з підпалами задіяні всі співробітники заповідника.

Фото Віктора КРИВОНОСОВА.

— Ми майже впевнені в тому, що це не випадковість і не лише людська недбалість, а свідомі дії, щоб у такий спосіб максимально спотворити нашу національну пам’ятку, яка була й залишається священною для багатьох поколінь українців, зробити Хортицю непривабливою напередодні Дня незалежності. Я сприймаю це саме так, адже це відбувається також у розпал туристичного сезону, — каже Максим Остапенко. — Лише минулої неділі на острові було сім підпалів, минулої суботи — два. Враховуючи дощові періоди, з початку місяця було майже 30 підпалів, що свідчить про те, що це були невипадкові дії. Хоча, безумовно, частина загорянь є результатом недбалості відвідувачів Хортиці.
— Ви вважаєте, що це комусь вигідно? У кого взагалі може піднятися рука на свідомий підпал?
— Варіантів може бути багато, починаючи від свідомих провокацій представників антиукраїнських сил, закінчуючи людьми, хворими на піроманію. Тому допоки не буде зафіксовано хто і як вчиняв ці підпали, можна уявляти різні формати. Єдине, зараз треба зробити рішучі кроки для того, щоб унеможливити або принаймні зменшити можливість подальшого загострення проблеми.
— Чи були випадки, коли від вогню постраждали історичні пам’ятки, яких на Хортиці досить багато?
— У нас був дуже серйозний підпал 8 червня, коли в районі Історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» великою смугою в 200 метрів було вчинено підпал і вогонь дуже швидко почав наближатися до комплексу, причому з того боку, де дуже незручний рельєф, і якби вогонь дістався до «місця призначення», комплекс міг постраждати досить серйозно (його побудовано переважно з дерева. — Авт.).
Нині по області оголошено 5-й — найвищий — клас пожежної небезпеки, тому ми всі постійно чергуємо, але від умисних підпалів убезпечитися досить складно. Як приклад можна назвати пожежу, яка сталася в ніч з минулої п’ятниці на суботу, коли в центральній частині острова підпалили склад сіна, розташований поряд з конюшнями кінної поліції та кінноспортивного клубу. Докази умисного підпалу на місці були. Згоріло майже 60 тонн свіжого сіна, 4 екіпажі рятувальників гасили пожежу до 3.00 ночі. На щастя, тварини та люди не постраждали.
— Що зроблено для запобігання новим пожежам?
— У нас уже відбулися наради з представниками ГУ ДСНС, які дуже допомагають і скоординовані з нашими службами. У заповіднику також працює екіпірована та добре підготовлена пожежна дружина. Її завдання — максимально зорієнтувати вогнеборців і вивести їх на місце загоряння для швидкого реагування. Від цього залежить насамперед масштаб пожежі, бо саме дорогоцінні хвилини визначають, як далі розвиватиметься ситуація. Наші співробітники також прибувають на місце пожежі. Вони мають максимально локалізувати й не дати розповсюдитися вогню далі, особливо коли він рухається до стратегічно важливих об’єктів.
Поліція також підсилює патрулювання у вихідні дні, ми вже офіційно звернулися і до Міністерства культури з інформацією про підпали, і до Запорізької облдержадміністрації. Отримали обіцянку від голови ОДА Костянтина Бриля порушити питання щодо посилення патрулювання заповідника додатковими силами правоохоронних органів та Нацгвардією.
Якщо ситуація не зміниться, унікальну природу Хортиці можуть знищити за один сезон.