У Харківській області в рамках фестивалю «Гетьманська слава» відкрито пам’ятник Івану Мазепі.

— Пам’ятник видатному гетьману має не тільки історичну цінність. Це символ об’єднання українського народу заради створення держави, — сказала під час відкриття голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. — Мазепа казав: «Не маш любові — не маш згоди». Сьогодні ми доводимо, що український народ — щирий, переповнений любов’ю, здатний об’єднатися задля розвитку своєї країни.
Відкриття пам’ятника стане відправною точкою створення музею козацької слави в Коломаку, де Івана Мазепу обрали гетьманом України.
Щодо фестивалю «Гетьманська слава», то планується, що він стане традиційним. А перший присвячено 330-річчю обрання Мазепи гетьманом України.
— Сьогодні ми започаткували традицію проведення в Коломаку масштабного козацького фестивалю. Його організація об’єднала представників влади, громадські організації і творчі колективи всієї Харківщини. Спільними зусиллями нам удалося створити справжнє свято козацької слави і єднання, а саме єднання було метою Івана Мазепи, — наголосила Юлія Світлична. 
Фестиваль «Гетьманська слава» зібрав тисячі гостей з Харківської та інших областей України. На головній сцені виступили 50 творчих колективів, майже 20 районів Харківщини взяли участь у змаганнях козацьких куренів. Свої постановки гостям представив козацький театр «Хортиця» — «Запорозькі козаки». Працювала виставка-ярмарок народних майстрів, проводилися майстер-класи з народних ремесел. Також відкрилася виставка плакатів, які підготували студенти Харківської державної академії дизайну і мистецтв.
Тут, у Коломаку, відбулася прем’єра опери «Мазепа» Петра Чайковського в постановці Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка. За задумом постановників вона не прославляє російське військо і не кидає тінь зрадництва на гетьмана Мазепу, зберігаючи основну лінію опери — драматичну історію кохання Мазепи і Мотрі.
 

Фото прес-служби облдержадміністрації.