За час депутатських канікул народний депутат Сергій Рудик планує проїхати вздовж україно-російського кордону, щоб визначити коло проблемних питань та спільно напрацювати механізми їх розв’язання. До свого «туру» він запрошує інших народних обранців.

Вручення подарунків прикордонникам від народних депутатів. Зліва направо — голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, народні депутати Максим Микитась, Сергій Шахов, Олександр Кодола та Сергій Рудик.

Фото прес-служби Чернігівської облдержадміністрації.

Тож у Сеньківку, на стик України, Росії та Білорусі, приїхали чотири народні депутати — крім ініціатора, Олександр Кодола, Максим Микитась та Сергій Шахов — разом із головою Чернігівської обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем.
«У ході спілкування з народними депутатами вдалося досягнути не тільки принципового порозуміння у питаннях посилення уваги до проблематики кордону і прикордоння, а й виокремити конкретні завдання. Зокрема, щодо демаркації кордонів: для її проведення необхідно переоформити майже триста гектарів земель, якими має проходити кордон, але які зараз є приватною власністю громадян. Порозуміння із власниками є, але сама процедура заміни, яка гальмує процес, може бути спрощена й пришвидшена депутатами. Також щодо інформаційної безпеки: майже сто тисяч жителів прикордонних районів Чернігівщини не мають доступу до ефірного українського телебачення. У розв’язанні проблеми можуть бути корисні зусилля народних депутатів», — зазначив Валерій Куліч, спілкуючись із пресою в ході відвідин міжнародного пункту пропуску «Сеньківка».
Народні депутати ознайомилися з організацією служби посилених прикордонних нарядів, зі станом інженерного облаштування державного кордону, технічними та іншими засобами, які використовуються для здійснення прикордонного контролю та охорони державного кордону. Зокрема, реалізованими в рамках проекту «Європейський вал».
У Городні делегація народних депутатів та голова ОДА зустрілися з місцевими мешканцями — йшлося про закриття шкіл, медичних установ, зміни в пенсійному законодавстві тощо. В райцентр така представницька делегація парламентаріїв завітала вперше.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

ТИМ ЧАСОМ

Народні депутати України Олег Медуниця, Сергій Рудик та Сергій Шахов побували і на ділянці україно-російського кордону, що проходить територією Сумщини. Вони ознайомились з інженерно-технічними спорудами та автоматизованими контрольними комплексами, які використовуються прикордонниками, відвідали міжнародний пункт пропуску «Бачівськ» та інші ділянки. Парламентаріїв супроводжували начальник Східного регіонального управління Держприкордонслужби генерал-майор Сергій Бідило та начальник Сумського прикордонного загону полковник Валерій Кравчук. Одержана інформація буде використана народними депутатами при напрацюванні законодавчих ініціатив, спрямованих на підвищення обороноздатності держави, повідомляє наш власний кореспондент у Сумській області Володимир ЧЕРНОВ.