Мій колишній чоловік за рішенням суду вже понад два роки сплачує грошову допомогу на сина (по 500 гривень на місяць), проте цієї суми ні на що не вистачає. Нещодавно я дізналась: на рівні законодавства змінився розмір аліментів. Для перерахунку аліментів потрібно кудись звертатись чи це відбудеться автоматично?

Ольга.

Канів.

З 8 липня 2017 року мінімальний розмір аліментів на утримання дітей збільшився. Якщо раніше він не міг бути менший за 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то на сьогодні розмір аліментів не може бути меншим за 50 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Довідково

Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років з 1 травня — 1426 гривень, з 1 грудня становитиме 1492 гривні. Прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 травня — 1777 гривень, з 1 грудня становитиме 1860 гривень.

Тож на сьогодні мінімальний розмір аліментів для дітей до 6 років становить 731 грн., а для дітей від 6 до 18 — 888,5 грн. Це, так би мовити, гарантований мінімум, який повинен сплачувати батько дитини.
Якщо аліменти призначаються вперше, в розмірі 50% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку, то така заява може розглядатися в рамках наказного провадження протягом трьох днів.
У цьому разі ваш колишній чоловік сплачує аліменти в твердій грошовій сумі, що визначена рішенням суду. Закон не передбачає автоматичного перерахунку призначених аліментів. Тому для підвищення їх розміру необхідно звертатись із заявою до суду на вибір або за вашим місцем проживання, або батька дитини.
Хорошою новиною є те, що нині судовий збір не сплачується ні за стягнення аліментів чи додаткових витрат на дитину, ні за стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення.
Проте врахуйте, що особа, яка платить аліменти, має право отримати звіт про характер витрат сплачених грошей.

Наталя ТИТАРЕНКО.