Децентралізація, розпочата три роки тому, позитивно вплинула і на долю малих міст, передовсім тих, які віднедавна стали центрами нових об’єднаних територіальних громад. Уперше за багато років вони отримали реальну можливість стати справжніми осередками розвитку, отримавши від держави ширші повноваження та кошти на їх реалізацію.
Про це йшлося на ХІІ щорічній конференції, яку спільно організували Асоціація малих українських міст, нещодавно створена Асоціація об’єднаних територіальних громад у партнерстві з Мінрегіонбудом, Радою Європи, іншими міжнародними інституціями.
Ще вчора «бідні родичі» мегаполісів, обласних центрів, великих індустріальних поселень, змушені були принизливо випрошувати на свої потреби копійки в райдержадміністраціях. Нині вони стали повноцінними суб’єктами бюджетного процесу, сюди почали приїздити солідні інвестори, з’явилися серйозні партнери зі своїми пропозиціями.
Та будь-який ренесанс має і зворотний бік медалі: щоб вміло господарювати в об’єднаних територіальних громадах, потрібні сучасні управлінські знання, кращий вітчизняний та європейський досвід, підготовлені кадри. Тож згадані збори, які цьогоріч були присвячені темі «Економічний розвиток громад. Виклики і перспективи», стали зручним майданчиком для обміну інформацією.
За словами менеджера Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація» Андрія Гука, найгостріші панельні дискусії точилися довкола таких нових проблем, як програмно-цільовий метод формування бюджетів з урахуванням інтересів всіх сторін, реальна оцінка вимог та пропозицій інвесторів, стратегічне планування, розвиток кластерів як інструментів економічного розвитку, створення в сільській місцевості комунальних підприємств у формі агенцій.
Ще вчора малі міста могли про таке лише мріяти. Тепер вони спроможні перетворити свої задумки в реальні справи.