У Чернівецькому музеї до 20 серпня триватиме виставка європейських синагог. Це роботи фотомитця та історика архітектури Рудольфа Клейна. Цикл називається «Синагоги Східної та Центральної Європи 1782-1944». Її організувало Генконсульство Угорщини в Ужгороді за підтримки Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини.

На знімку: чернівецький равин Менахем Мендель Гліцнштейн на відкритті виставки.

Фото надано управлінням культури Чернівецької ОДА.

У Чернівцях нині працює дві синагоги. Один із районів міста — Садгора — є місцем паломництва ортодоксальних євреїв. Тут похований Садик чернівецький. Синагога у Садгорі майже відновлена коштом донорів єврейської громади із США та Ізраїлю. Сама ж громада після розпаду СРСР та за часів переслідування євреїв комуністичним режимом значно поріділа. Але знаменитих чернівецьких євреїв, відомих письменників, поетів, композиторів, виконавців та співаків у місті пам’ятають і шанують, численні будинки міста прикрашені їх меморіальними дошками.
За сприяння міськради і залучення коштів доброчинців з-за кордону наведено лад на єврейському цвинтарі, який був занедбаний за часів СРСР. У найбільшій синагозі Темплі на розі вулиць Університетської і Заньковецької зараз працює центральний кінотеатр Чернівців.