Після зняття заборони «Укрзалізниці» на вивезення деревини з України у травні експорт лісу набирає обертів. Лише через пропускний пункт Вадул—Сірет—Вікшани Чернівецької митниці ДФС переміщено понад 177 тисяч тон деревини. 

Начальник обласної митниці Микола Салагор заявив, що його підлеглі повертають практику щомісячного звітування перед громадськістю про переміщення деревини та виробів з неї, щоб уникнути інсинуацій. Значна частина українського лісу експортувалася у вигляді дров. Це понад 173 тисячі тон, з яких 30—35% експорту дає Житомирська область. Серед лідерів у вивезенні кругляка — Київщина та Рівненщина. Чернівецька область лише четверта. Водночас фіксується зростання експорту відходів деревини хвойних порід, під які часто-густо маскується ділова деревина.
Той самий Микола Салагор свого часу наголошував, що дрова можна вивозити завдовжки не більш як два метри, решта може вказувати на приховану контрабанду промислового лісу. Доки народні депутати, у тому числі й ті, хто категорично проти вивезення кругляка, засмагають на кращих курортах Європи, ліс тихою сапою прямує у їхньому напрямку — в бік ЄС.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.