Новим головним лікарем Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» (Київ) стала Ірина Садов’як (на знімку), яка до цього 14 років очолювала Коломийську районну лікарню на Івано-Франківщині. Її офіційно призначено на посаду як переможницю відкритого конкурсу, оголошеного МОЗ України. За кандидатуру Ірини Садов’як одностайно проголосували всі члени комісії з відбору, до складу якої входили представники міністерства, громадськості та опікунської ради «Охматдиту», обравши її з-поміж десяти кандидатів. Це перший випадок в Україні, коли головного лікаря не призначили, а обрали через відкритий конкурс.

Слід зауважити, що Ірину Садов’як обрали в ході другого конкурсу з відбору головного лікаря «Охматдиту». За підсумками першого, проведеного у березні, комісія вирішила, що жоден з претендентів не відповідав вимогам цієї посади.
Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, міністерство покладає великі надії на нового керівника, адже хоче, аби «Охматдит» став національним лідером серед медичних закладів не лише за статусом, а і за якістю медичних послуг та темпами перетворень. За його словами, тому в Ірини Садов’як особливий контракт, що містить перелік чітких завдань з реформування лікарні з термінами їхнього виконання. Серед них заступник міністра назвав автономізацію лікарні, запровадження госпітальної інформаційної системи, впровадження сучасних клінічних протоколів, перебудову системи закупівель ліків, успішне завершення будівництва нового корпусу, до якого має переїхати Центр дитячої онкогематології й ще 22 відділення, і який влада не може завершити з 2011 року. На думку посадовця, все це підготує лікарню до переходу на замовлення державою послуг.
— Я не сумніваюся ні на мить в професійності лікарів відомого медичного закладу, бачу проблеми, і потенціал найкращої в країні дитячої лікарні, — сказала Ірина Садов’як на зустрічі з працівниками «Охматдиту» під час її представлення колективу. — Але розумію, що нам потрібні зміни. У відносинах з пацієнтами, з їхніми рідними, у відносинах в колективі.
Вона запевнила, що всі проблемні питання вирішуватимуться спільними зусиллями.

Віктор КУРГАН.

Київ.