За даними штабу АТО (на 14.08), інтенсивність обстрілів українських військ у зоні проведення бойових дій з боку російсько-окупаційних угруповань не зменшується. За минулу добу незаконні збройні формування 25 разів порушили перемир’я. «Вкотре демонструючи свою зневагу до всіх норм гуманітарного права й мирних домовленостей, злочинці били з міномета, гранатомета й великокаліберних кулеметів по будинках мирних жителів Мар’їнки. На щастя, ніхто з місцевих не постраждав», — йдеться в повідомленні.
За оперативними даними групи «ІС», російське командування «1-го ак днр» і «2-го ак лнр» продовжує проводити приховану ротацію частин і підрозділів, що перебувають на передових позиціях, перегрупування й передислокацію своїх сил і засобів з метою їхнього посилення. Також триває передача їх керування в оперативне підпорядкування командуванню 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ. Одночасно в Генштабі ЗС РФ розглядається питання про підвищення в «1-му ак днр» і «2-му ак лнр» грошового забезпечення рядового складу до 19 тис. руб., для сержантського — до 27 тис. руб.
Найманців, які пройшли підготовку в РФ, планують направити на підконтрольну Україні територію для проведення диверсій і терактів. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє народний депутат України, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. «Основна маса таких бойовиків пройшла диверсійно-терористичну підготовку в РФ і буде скерована на підконтрольну Україні територію для проведення розвідувальних операцій, диверсій і терактів, при цьому деякі з них можуть використовувати для прикриття документи державних організацій, підприємств і установ, отримані до агресії РФ за місцем роботи», — пише він.
У свою чергу військовий експерт журналіст Юрій Бутусов, аналізуючи ризики повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, вважає, що «нині не склалося військово-політичних передумов для вторгнення». Проводячи аналогію з 2014 роком, він зазначає, що тоді війська РФ атакували Україну, оскільки Путін розраховував, що українська армія розбіжиться, народ злякається, влада в Києві похитнеться та піде на поступки Кремлю. Агресія була інструментом для досягнення конкретної стратегічної мети Росії — легітимізації захоплення Криму й створення лояльного проросійського маріонеткового режиму в Києві.
«У серпні 2017-го військового вторгнення в центральну Україну й великої війни не буде. Однак війна в Україні триває, і, безумовно, вона вимагає дуже швидких змін у державі, прискореної модернізації армії, усіх структур оборони. Україна зобов’язана перемогти, щоб вижити», — вважає експерт.