Триває процес реформування мобільних підрозділів у прикордонному відомстві.

Військовослужбовці ДОЗОРу (Десятого окремого загону оперативного реагування) Держприкордонслужби протягом минулого року пройшли курс підготовки за системою Прикордонного патруля США під керівництвом американських інструкторів. Тепер вони самі проводять вишкіл для колег із регіональних підрозділів. За три літні місяці «польовий табір» у Навчальному центрі ДПСУ прийняв уже не один потік. У програмі занять — вогнева підготовка, спеціальна тактика, п’ятиденний курс виживання.
Воїни долають смугу перешкод та здійснюють марші при повній викладці (понад 18 кілограмів, не враховуючи зброї). Переправляються за допомогою альпіністського спорядження, навчаються триматися на воді в одязі та екіпіровці. Усе це в умовах недостатнього харчування та перерваного сну. Поміж випробуваннями — фізична підготовка.
Вартові рубежу — одесити, із притаманним їм почуттям гумору, зважилися та поміряли об’єм талії перед курсом, заявивши, що мають намір схуднути. Результати «військового фітнесу» виявилися вражаючими. «Рекордсмен» втратив 22 кілограми ваги зі своїх 112 та 11 сантиметрів у талії.
На тих, хто не зійшов із дистанції, чекають тижні цікавих занять і повернення у свої підрозділи, але вже в дещо іншому статусі. Буває, хлопці, які не змогли впоратися вперше, висловлюють бажання повернутися і все ж проходять вишкіл до кінця. Після такого їх уже ніщо не здивує й не зупинить.
На рахунку інструктора з позивним «Вальтер» Тараса Коваля — десятки бойових зіткнень, ДАП, Дебальцевський плацдарм, визволення низки українських міст. Ці курси для сержанта — можливість передати іншим досвід і підтримувати себе у хорошій формі.
— Хай хлопцям нині важко, десь вони, можливо, на мене зляться, але якщо те, чого намагаюся навчити, допоможе їм у скрутний момент — я буду щасливий, — каже інструктор.

Володимир ПАТОЛА, майор.
Фото автора.

 

ТИМ ЧАСОМ

«Зелені берети» склали присягу

У Навчальному центрі ДПСУ України 150 курсантів склали військову присягу на вірність українському народові й прокрокували урочистим маршем на плацу. Всі, хто обрав професію вартового вітчизняних рубежів, — учасники пілотного проекту «Нове обличчя кордону», партнерами якого виступають Посольство США та Міжнародна організація з міграції.
Під час заходу відбулося нагородження прикордонників медалями «За участь в АТО». Волонтери, підприємці, представники органів влади та громадськості також отримали відзнаки — медалі «За гуманітарну участь в АТО».

Лідія ЛІСОВА.

Черкаська область.