На Полтавщині завершили збирання ранніх зернових і зернобобових культур. Із площі 366,2 тисячі гектарів аграрії області намолотили 1,4 мільйона тонн зерна. Це, за даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, на 115,9 тис. тонн менше минулорічного ужинку. Середня врожайність становила 38 центнерів із гектара, що також на три з половиною центнера менше, ніж у 2016-му.

На знімку: жниварі Полтавщини працювали самовіддано і в останніх загінках.

Та з урахуванням цьогорічних природних аномалій, насамперед весняних заморозків зі снігом і неймовірної літньої спеки, такі результати є досить вагомими. Тим паче за умов, коли деякі фахівці пророкували втрати до третини врожаю. На щастя, їхні песимістичні прогнози не справдилися. Передовсім завдяки самовідданій праці хліборобів. Головного полтавського хліба — озимої пшениці — з площі 240,1 тис. га намолочено 969,3 тис. тонн. Її ужинок на 134,7 тис. тонн легший за минулорічний, а середня врожайність (40,4 центнера з гектара) «мінусує» 5,7 ц/га порівняно з торішньою.
Остаточні підсумки перших, або «ранніх», жнив іще належить підбити спеціалістам. Однак уже тепер впадає в око строкатість результатів навіть у межах одного району. Скажімо, в Кобеляцькому, де середня врожайність ранніх зернових становила 37,8 центнера з гектара, лідером за цим показником залишився очолюваний знаним аграрієм Миколою Андрієнком сільськогосподарський кооператив «Радянський». Тут із кожного гектара зібрали по 57 центнерів добірного збіжжя! Причому зерновий клин ранніх культур у кооперативі був одним із найбільших і сягав 450 гектарів.
Водночас є в районі господарства, які не досягнули навіть половини цього показника. Їхні керівники й агрономи традиційно нарікають на погодні умови: мовляв, ті були неоднаковими. Хоча відстань у кілька десятків кілометрів, певно, не може бути причиною такої «різнополюсності» наслідків господарювання. Вочевидь, далися взнаки і прогалини в дотриманні технологій, і те, що далеко не всі аграрії вгадують із сортами, насамперед із посухостійкими. А зміни клімату призвели до того, що посушливими у нас видаються майже всі роки. Коли обробляєш масні полтавські чорноземи, про це, звісно, можна й «забути», але така забудькуватість із кожним роком ставатиме дедалі дорожче...

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.

Полтавська область.