Директор Національного інституту стратегічних досліджень і радник Президента України Володимир Горбулін запропонував антискандальний засіб від фейкових обвинувачень України в незаконних поставках стратегічних озброєнь. Він вважає, що у відповідь на публікацію The New York Tіmes, яка гіпотетично пов’язує Україну зі створенням міжконтинентальних балістичних ракет Північною Кореєю, офіційний Київ повинен ініціювати всесвітнє розслідування ракетної програми КНДР. Його мета — з’ясувати, як і з чиєю допомогою Північна Корея змогла розвинути свою ракетно-космічну програму.


«Я вважаю, що наше зовнішньополітичне відомство має не побоятися. Звичайно, тут будуть певні іміджеві втрати. Тут, можливо, доведеться розплутувати чимало тяжких сторінок. Але тоді ми дійдемо одного висновку: ми порядна країна, ми чесна країна. А головне — ми єдина країна, яка пішла на скорочення й фактично на розставання зі своїм третім у світі ракетно-ядерним комплексом. І коли такі мухи кусають Україну постійно, то, напевно, настав час переходити від споглядання й охань-ахань на кухнях та в кабінетах до активних дій», — заявив на прес-конференції Володимир Горбулін.


Після виходу скандальної публікації стало відомо, що Майкл Ельман, на якого посилалося розслідування The New York Tіmes, спростував свою заяву про причетність української влади до поставки ракетних двигунів у КНДР. Але публікація вже встигла наробити чимало галасу. Кому це було вигідно? Більшість аналітиків вважає, що за ракетно-двигунним скандалом видно вуха російської пропаганди.


Ця історія — гарний урок і для «внутрішнього користування». На думку військового експерта Юрія Бутусова, українці мають дійти висновку, що ніякі звинувачення з-за кордону не повинні змушувати їх одразу ж звинувачувати свою власну державу й своїх власних громадян без перевірки інформації. «Цю історію треба розповсюдити не менш широко, ніж було розповсюджено антиукраїнську версію. Сподіваюся, усі, кого було уведено в оману й хто посприяв поширенню брехливої інформації, тепер виявлять відповідальність і з не меншою ретельністю поширять спростування», — вважає він.