За інформацією прес-центру штабу АТО, ситуація в зоні проведення бойових дій продовжує загострюватися. Терористи грубо порушують домовленості з дотримання перемир’я. Протягом доби (дані на ранок 17.08) ворог 35 разів відкривав вогонь по позиціях українських військових.

Найгарячіше було в районі авдіївської промзони. Там бандити п’ять разів обстріляли наших захисників із мінометів і різних видів гранатометів. У відповідь українські підрозділи накривали щільним вогнем ворога, який у результаті зазнав серйозних втрат. Однак, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування російських окупаційних військ намагається приховати інформацію про кількість бойових втрат кадрових військовослужбовців ЗС РФ. Із цією метою персоналу медичних установ поставлено вимогу приймати загиблих і поранених російських військовослужбовців тільки в цивільному одязі й реєструвати їх як місцевих жителів.
На луганському напрямку, за інформацією штабу АТО, під гранатометні обстріли бойовиків потрапили опорні пункти сил АТО в Новоолександрівці й Ново-званівці.
На приморському напрямку наші опорні пункти бойовики обстрілювали з мінометів, гранатометів, а також озброєння БМП і танка. У Донецькій області терористи відкрили вогонь по будинках мирних жителів у селищі Зайцеве тоді, коли там працювали представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Майже одразу в населеному пункті виникла пожежа. Українських військових, що прибули допомогти цивільним загасити вогонь, бойовики також почали обстрілювати. А от наші бійці, розуміючи, що ворог цілеспрямовано провокує протистояння, вогонь у відповідь не відкривали, адже на окупованій частині селища мешкають цивільні й працюють представники гуманітарної організації.
Як повідомив народний депутат Дмитро Тимчук, групі «Інформаційний спротив» стало відомо, що за розпорядженням «командування армійського корпусу ДНР» проводяться відбір і підготовка особового складу для формування так званих антиснайперських груп. Процес здійснюється під керівництвом «інструкторів» із числа спецназу ГРУ Генштабу РФ. Для виконання цього завдання з Ростова-на-Дону прибули в Донецьк майже 10 осіб. Цей процес було ініційовано російськими кураторами донецьких бойовиків, тому що вони стурбовані «активністю снайперів ЗСУ на передньому краї, озброєних сучасними снайперськими комплексами західного виробництва, що вже призвело до невиправданого збільшення втрат у підрозділах, які обороняються в першому ешелоні...». Тому для цих «груп» очікуються цільові поставки сучасних російських снайперських гвинтівок «Вихлоп».