На Івано-Франківщині СБУ викрила зловмисників, котрі допомагали перетинати кордон особам, яким заборонено в’їзд за біометричними паспортами. Зловмисники формували для замовників пакет підроблених документів про нібито проживання в 30-кілометровій прикордонній зоні на чужі прізвища. На їх підставі виготовляли ІD-картки учасників малого прикордонного руху — міжурядової угоди, що дає мешканцям можливість вільного перетину кордону без перевірки відбитків пальців.
Такі послуги мали попит серед осіб, які втратили право на в’їзд у країни ЄС через перевищення терміну перебування або працевлаштування без візи, котра давала б таке право. Окрім того, зловмисники виготовляли ІD-картку з тим же фото, але вже на ім’я громадянина однієї з країн ЄС, що давало право власнику пересуватися всередині Євросоюзу в обхід дев’яностоденного терміну, обумовленого безвізовим режимом.
Набір карток зловмисники оцінювали в півтори тисячі євро, повідомляє прес-служба СБУ області. Одного з учасників групи правоохоронці затримали при переданні замовнику готового пакета документів неподалік залізничного вокзалу в Івано-Франківську. У 26-річного місцевого жителя вилучено тридцять дев’ять тисяч гривень — другу частину суми, яку він отримав за підроблені ІD-картки. При обшуку виявлено також ІD-картку на його власне ім’я та готові картки для інших замовників. Відкрито кримінальне провадження, готується повідомлення про підозру затриманому та іншим учасникам групи.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.