Сьогодні православні та греко-католики відзначають свято Преображення Господнього. У народі побутує назва Другий або Яблучний Спас (після Медового). Цього дня зранку віряни прямують до церкви, щоб освятити дари літа, яке минає, — груші, яблука, сливи, виноград, мед, колоски жита-пшениці.

Преображення Господнє як одне з 12 найбільших християнських свят відзначається церквою з ІV століття. Сходження Ісуса Христа на гору Фавор разом з обраними апостолами символізує шлях духовного розвитку людини, її обожнення, яке можливе лише у співпраці з Творцем. Осяяне неземним світлом обличчя Спасителя і поява тієї миті біля нього старозавітних пророків Мойсея та Іллі та голос із хмар: «Це є Син мій улюблений, його слухайте» стали для апостолів Петра, Якова та Іоанна опорою у вірі та подальшому християнському служінні. Цей духовний сенс свята відтоді і донині доноситься до вірян у церковній літургії. За словами настоятеля храму Преображення Господнього УПЦ КП протоієрея Миколи Волосянського, кожна людина може преобразитися, оновитися, якщо дотримуватиметься праведного життя і слідуватиме заповідям Божим.
— Сучасні українці так само несуть до церкви плоди і букетики з трав і колосків, хоч і не збираються навесні засівати освяченим зерном ниву, — зауважує етнолог Галина Бондаренко. — А за народним землеробським календарем на Спаса завершували жнива, і природа входила в нове коло перетворень, готуючись до зими. Також повелося, що деякі жінки старшого віку не їдять до Спаса яблук, хоча на це немає церковної заборони. Та народна релігійність має свої канони, головними серед яких вважається вірність традиціям предків («наші батьки і діди так робили») і розуміння того, що Богові треба завжди дякувати (у даному разі за добрий врожай), а також що Бог врятує лише за умови нашої особистої участі у власному порятунку.
Третій і останній Спас — Горіховий або Хлібний — відзначають 29 серпня, на наступний день після Успіння Пресвятої Богородиці. Якщо згадати давні звичаї, то українці цього дня освячували горіхи, хліб, зерно і потім готували ниву до озимих посівів. Пекли хліб для нужденних і пригощали горіхами.

Людмила ОПАНАСЕНКО.
Мал. Зоряни ОПАНАСЕНКО.