На Вінниччині підрахували, скільки цукру зварять у новому сезоні, який стартує в області 24 серпня. У цей день першим розпочне роботу Томашпільський цукрозавод. Загалом буряки перероблятимуть на семи підприємствах.

Дощі ще можуть додати ваги корінцям

Перший прогноз фахівців обласної асоціації «Поділляцукор» ґрунтується на показниках вирощування цукрових буряків, отриманих на початок серпня нинішнього року. Розрахунок здійснювали на підставі біологічної врожайності й цукристості. Звичайно, брали до уваги загальну площу посіву. Через відсутність достатньої кількості вологи середня вага кореня менша, ніж торік на цей період, на 60 грамів, зате вміст цукру майже такий само, як у минулому році — 15,2 відсотка (у 2016-му було 15,7 відсотка).
На прохання «Голосу України» перспективу окреслив економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой.
— Біологічна врожайність на початок серпня становить 360 центнерів коренів з гектара, — каже пан Леонід. — Загалом сировини можна очікувати не менш як 2,5 мільйона тонн. Вихід цукру — 15 відсотків з тонни сировини. Принаймні саме такий показник мали торік за цукристості 15,7 відсотка. Нині буряки такі само солодкі. Зверніть увагу, що показник цукристості ще зростатиме. Сонячні дні сприяють накопиченню цукру в корені. Виходячи з наведених цифр, можна сміливо сподіватися на виробництво 375 тисяч тонн цукру.
Водночас співрозмовник наголошує, на чому втратять цукровари. Недостатня кількість вологи не дала можливості виростити високий урожай коренів.
— Шістдесят грамів так званого «розриву» у вазі кореня між торішнім і нинішнім показником — це недобір на кожному гектарі 60 центнерів сировини, — уточнює Леонід Козодой. — Дощі, які пройшли в останній декаді липня, поліпшили ситуацію. Рослини одразу додали в рості. Протягом декади приріст ваги становить 81 грам. Торік цифра була меншою на 20 грамів. Якщо в середині липня корінець важив у середньому 176 грамів, то вже на початок серпня — 344 грами. Ось що значить волога!
За прогнозами синоптиків, небо може потішити життєдайною вологою наприкінці серпня. У такому випадку врожайність солодких коренів поліпшиться. Наявність достатньої кількості цукру вкупі з вищою вагою кореня забезпечить додаткову кількість солодких кристалів.

Заводський гудок пролунає у день державного свята

— Те, що нас випередила Миколаївська область за вагою кореня, насправді ще ні про що не говорить, — наголошує Леонід Козодой. — По-перше, на Миколаївщині буряки вирощують на зрошувальних полях. По-друге, їх площа, у порівнянні з нашою, у сотні разів менша. Хоча формально там цифра трохи краща.
У нинішньому році на Вінниччині до шести заводів, що працювали торік, додасться Соколівська цукроварня. Підприємство, що простоювало протягом трьох останніх років, відновить переробку буряків на прохання місцевої громади, а найперше — цукроварів, які залишилися без роботи. Власник заводу дослухався до їхніх пропозицій. У наступному 2018-му планують відновити також Моївський цукровий, що теж уже три роки простоює.
— Окремі цукрозаводи вже надали графік пробних пусків і початку виробничого сезону, — зазначає Леонід Козодой. — Першим розпочне роботу Томашпільський цукровий. Заводський гудок тут пролунає у святковий день, коли відзначатимуть річницю Незалежності держави. Так само 24 серпня мав стартувати Жданівський цукрозавод. Однак його пуск перенесли на перший день осені. Тоді ж, першого вересня, запустять конвеєр на Юзефо-Миколаївській цукроварні. Найбільш потужні підприємства — Крижопільський і Гайсинський цукрові заводи — ще визначаються із стартом.

Віктор СКРИПНИК.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

Вінницька область.

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ

За інформацією асоціації «Укрцукор», «найсолодші» буряки ростуть на полях Житомирської, Вінницької та Полтавської областей. Середні показники цукристості в цих регіонах коливаються від 14,2 до 16 відсотків. Найнижча цукристість у Львівській, Волинській, Чернігівській та Кіровоградській областях. Середній показник цукристості на бурякових плантаціях країни — 13,3 відсотка, тобто на рівні минулого року.
Середня вага кореня на початок серпня — 285 грамів. Найвищий показник у Миколаївській області, на другому місці — Вінницька область. У середньому вага цукрових буряків на 20 відсотків менша від минулорічного показника.

 

ЦИФРА

Приблизно 375 тисяч тонн солодких кристалів планують виробити цьогоріч заводи області. Попередній виробничий сезон був трохи солодший — з конвеєра зійшло 430 тисяч тонн цукру.