Минулого тижня співробітники НАБУ прийшли з обшуком до Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) у справі, пов’язаній з затвердженням так званої формули Роттердам+. У зв’язку з обшуком, кажуть, комісія навіть скасувала заплановане на той день засідання. У НАБУ ж обшуки щодо Роттердаму підтвердили.
За словами глави НКРЕКП Дмитра Вовка в ефірі одного з телеканалів, деяких співробітників просто утримували фізично, у деяких забрали телефони. «Мені як голові комісії доступу не дають. Можливості адвокатам зайти, ні членам комісії, ні співробітникам також не дають», — жалівся глава НКРЕКП. За словами Вовка, правоохоронці не назвали причину обшуків і не надали ордер. У свою чергу НКРЕКП завжди надавала правоохоронцям всі необхідні документи.
Дозволимо собі зауважити, що поки що єдина загроза голові комісії Вовкові полягає у зміні роду діяльності. Йому не звикати опановувати нові спеціальності. Нагадаємо, раніше Президент підписав указ про ротацію членів НКРЕКП, і його ніхто не відміняв.
А ле якщо хтось наївно  сподівається, що обшуки у НКРЕКП зроблять комісію більш лояльною до нас — споживачів щодо абонентської плати за газ, то — дарма. Питання аж ніяк не залежить від волі НКРЕКП. Все глибше, а саме — у меморандумі з МВФ, згідно з яким влада взяла на себе зобов’язання — перед початком опалювального сезону розділити (розділити, а не збільшити!) газовий тариф на дві складові: ціна газу як товару та вартість розподілу.
На думку експертів, це і є головною причиною введення абонентської плати на голубе паливо. Перед владою дилема: або вводити абонплату, або відмовлятися від кредитів МВФ. Хто б сумнівався — що, за сьогоднішніх реалій, вибере влада.
І, насамкінець, таке: Фонд держмайна України (ФДМУ) минулого тижня продав блокуючі пакети акцій трьох з восьми енергетичних компаній, виставлених на біржові аукціони. Усі три пакети — ПАТ «Донецькобленерго», ПАТ «Західенерго» та ПАТ «Київенерго» — купила кіпрська компанія Ornex, що входить до групи СКМ мажоритарного власника цих енергокомпаній Ріната Ахметова, адже його структури, виявляється, єдині виявили бажання купити ці пакети. Таким чином, безпосередні компанії Ахметова володіють 96,5% акцій ПАТ «Донецькобленерго»; 97,2% акцій ПАТ «Західенерго» та 97,4% ПАТ «Київенерго».
Від коментарів утримаємося. Лиш кілька зауважень. Гріш ціна усім биттям себе в груди київської влади, мовляв, повернемо Київенерго громаді міста. Все, що протягом десятиліть надбали кияни, віддано безповоротно у приватні руки, які, на жаль, нові електростанції не будують, мережі не відновлюють, а, знай, експлуатують, підвищуючи тарифи і ще більше збагачуючись за наш із вами рахунок.

Підсумовував Віктор БОНДАР.