ЛЬВІВ:

У гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові відбулася церемонія освячення прапора Спілки Української Молоді (СУМ), інформує спілчанський сайт. Чин освячення проведено у День Державного Прапора та напередодні свята Незалежності. Подія зібрала спілчан з різних куточків світу, а також членів Світової Управи СУМ, друзів та прихильників організації.


Упродовж більш як 90-літньої історії своєї діяльності спілка мала мету виховати патріотів — борців за волю та незалежність України. А прапор, встановлений у гарнізонному храмі Львова, є об’єднаним символом усіх сумівських прапорів, які було освячено з часу відновлення у 1946 році СУМ у діаспорі, і призначено для Вільної України. Чин освячення здійснив настоятель гарнізонного храму Петра і Павла о. Степан Сус. Йому співслужили отці-сотрудники та священик з Великої Британії о. Давид Сеник, який свого часу очолював осередок СУМ у Римі (Італія).


Прапор СУМ має вигляд прямокутного полотнища синьої барви. На одному боці зображено емблему спілки — три літери СУМ, сплетені у вигляді тризуба. На другому — образ небесного покровителя СУМ святого архістратига Михаїла і напис «БОГ і УКРАЇНА», який є гаслом організації. Встановлений у храмі прапор зберігатиметься там постійно.

Довідково

Спілка Української Молоді — організація, яка займається вихованням молоді на християнських та патріотичних засадах. Заснована у 1925 році в Києві. У березні 1930-го її лідерів було засуджено на харківському процесі СВУ-СУМ. У 1946 році діяльність СУМ відновлено в повоєнній Німеччині. З того часу організація поширює свою працю на різні країни в Західній Європі, Північній і Південній Америці та Австралії. Нині СУМ є однією з найбільших українських молодіжних організацій діаспори, а її члени — впливовими громадськими діячами. В Україні відновлена СУМ діє з 1989 року.