У Кропивницькому вчора стартував Всеукраїнський мистецький фестиваль, гасло якого — «Культура в час випробувань».


Як зазначають організатори, культурна подія об’єднує різні напрями: театральне та візуальне мистецтво, музичні програми тощо.


Символічним ідейним прологом «Кpoпивницькoгo» стала легендарна вистава Івано-Франківського театру імені І. Франка «Нація» за мотивами творів Марії Матіос (режисер — Poстислaв Деpжипільський).


А розпочався творчий процес виставою Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру «Пошились у дурні» за мотивами п’єси Марка Кропивницького в обласній філармонії.


Творчим закриттям фестивалю 3 вересня стануть «Три товариші» Еpіхa Мapії Pемapкa у постановці Юpія Oдинoкoгo (в головних ролях — Євген Нищук, Aндpій Poмaній, Oлексaндp Печеpиця, Aнжелікa Сaвченкo) від Національного театру імені І. Фpaнкa.


Глядачів, гостей та учасників розважають також популярні українські гурти та виконавці, а впродовж усіх днів мистецького форуму жителі і гості міста можуть насолоджуватися візуальним мистецтвом (інсталяціями, скульптурою, ленд-артом, просторовими об’єктами, перформансами) від художників Києва, Кропивницького, Львова, Одеси, Харкова. І навіть документальним кіно просто неба у міському парку «Ковалівський», а після демонстрації фільмів відбуваються зустрічі з режисерами.


Ще у програмі фестивалю — поетичний марафон та дитяча програма «Ярмарок талантів», різноманітні тематичні круглі столи, лабораторії та дискусійні клуби.


Одним із головних завдань фестивалю його організатори називають ствердження ребрендингу назви міста Кропивницький, нагадування містянам і гостям, що ця земля плекала справжніх геніїв сцени — корифеїв українського театру.