Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер ФРН Ангела Меркель виступили зі спільним зверненням, закликавши підтримати режим припинення вогню на Донбасі. Текст заяви було опубліковано на офіційному сайті уряду Німеччини у понеділок. У ній зазначено, що після останньої телефонної розмови лідерів нормандського формату 22 серпня Франція й Німеччина з жалем констатують: ситуація з безпекою в східній частині України істотно не поліпшилася.

«Там спостерігаються численні порушення режиму припинення вогню, зокрема з важкого озброєння. Місія спостерігачів ОБСЄ також повідомляє про загрози їхньому персоналу й обмеження на свободу пересування, особливо в тих областях, які не контролює уряд України», — йдеться у зверненні. У ньому Макрон і Меркель закликають президента Путіна і Президента Порошенка негайно й повністю виконати свої зобов’язання з підтримання припинення вогню, привселюдно й чітко проінструктувати про це військових і «на місцевому рівні».


Президент України Петро Порошенко відреагував на це звернення на своїй сторінці у Фейсбуці: «Вітаю заяву лідерів Німеччини та Франції з наполегливим закликом, передусім, до президента Росії як країни-агресора й сторони конфлікту забезпечити дотримання режиму припинення вогню у зв’язку з початком навчального року. Зі свого боку доручив керівництву ЗСУ продовжувати дотримання оголошеного режиму тиші».


За словами глави держави, режим припинення вогню у зв’язку з початком навчального року повинен мати всеосяжний характер, створивши сприятливі умови для просування мирного процесу з метою відновлення суверенітету й територіальної цілісності України.