Третє підприємство з виробництва паливних брикетів із соломи створено на Вінниччині.

 

Технологічну лінію з виробництва паливних брикетів встановили польські фахівці за проектом «Золоте вугілля».

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.


Технологічну лінію, з конвеєра якої приймають новий вид палива, відкрито у фермерському господарстві «Вищеольчедаївське» Мурованокуриловецького району. Проект «Золоте вугілля» реалізували його керівники брати Володимир та Руслан Дмитруки. Стебла соломи на сонці справді виблискують золотими відтінками. Звідси й назва проекту.


Мурованокуриловецький район один із тих, де немає природного газу. Замість нього використовують здебільшого вугілля і дрова. Відтепер опалюватимуть приміщення ще й брикетами. «Мета нашого задуму — забезпечити заклади соціальної сфери району доступним видом палива, — каже керівник господарства «Вищеольчедаївське» Володимир Дмитрук. — На полях після жнив залишаються солома, пожнивні рештки. Дехто спалює все це, погіршує екологічну ситуацію. Ми пропонуємо альтернативний вид палива, не тільки дешевий, а й екологічний.


Досвід виробництва брикетів фермери Дмитруки запозичили в одному з господарств Козятинського району. Мова про господарство в селі Непедівка. Володимир Дмитрук каже, що козятинцям допомогли поляки. Дмитруки теж налагодили контакти з польською компанією, що виготовляє обладнання і здійснює його монтаж. За обладнання заплатили 5,6 мільйона гривень. Польські фахівці встановили і випробували його у новозбудованому приміщенні. У роботі задіяно сучасні комп’ютерні технології. Сировини в господарстві вистачає, тому переробку організували у дві зміни.


— Для фермерів, які створюють нові робочі місця, обласна влада відшкодовує суму кредитних ставок, — розповідає перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. — Фермерське господарство «Вищеольчедаївське» створило додатково шість робочих місць, тому воно претендує на підтримку із згаданої програми відшкодування частини грошей. Не менш важливо, що не забруднюватимуть екосистему.

Вінницька область.