ЛЬВІВ:

На КП «Львівтеплоенерго» на 90 відсотків готові до нового опалювального сезону. Підприємство забезпечує теплом 1600 житлових будинків і понад 200 закладів освіти, культури і охорони здоров’я. Це велике господарство нараховує 142 котельні, 3 ТЕЦ і 438 кілометрів мереж.

 

Новинка цього сезону — проведення тендерів на встановлення індивідуальних теплових центрів у житлових будинках Шевченківського району Львова. Гроші для цих робіт планують виділити за рахунок кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку.


Теплові мережі у Львові, та й в населених пунктах області, старі, вони давно потребують заміни. Коштів місцевого бюджету для невідкладних робіт хронічно не вистачає. Тому деколи в розпалі зими мережі виходять з ладу і цілі вулиці залишаються без тепла. Для розв’язання цих проблем Львівська ОДА планує виставити на конкурс понад 200 об’єктів бюджетних установ, які забезпечуватимуться теплом приватними компаніями. З ними укладають довготривалу угоду і виділяють фіксовані суми на теплопостачання.


Приватні компанії зобов’язуються встановити сучасні котли та обігрівальні пункти, а зекономлені кошти можуть використати на свої потреби. Після закінчення терміну дії угоди нове устаткування залишається бюджетним установам. З цього приводу у Львові відбулася нарада, на якій теплопостачальники поділилися досвідом роботи інших міст України. Це альтернатива, яка дасть змогу потіснити монополістів з енергетичного ринку та запровадити здорову конкуренцію.


До слова, під час підготовки до зими більша частина робіт у Львові припала на заміну теплових мереж. Для цього виділили 35 млн. грн. У кожному районі відремонтували по 300—400 метрів мережі. Також провели капітальний ремонт котла і турбогенератора на ТЕЦ-1, оновили обладнання.


Майже два місяці спекотного літа стояла розритою траншея на вулиці Миколайчука у Львові. КП «Львівтеплоенерго» міняло мережу завдовжки майже 200 метрів. Протягом цього часу в мікрорайон не подавали теплу воду, але мешканці не нарікали. У місті звикли, що місяць чи два влітку доводиться жити без теплої води. За цим криється економічна складова. Тепловикам вигідніше подавати тепло і гарячу воду одночасно — менші затрати.