Такий шквал подій та обіцянок від вищого керівництва, що здається, ніби вже стартували передвиборчі перегони. Утім, якщо тверезо оцінити, то завжди так: вони кажуть, ми слухаємо. І не варто дуже спокушатися обіцянками, бо знаємо, що на оті мінімальні 3200 гривень більше, ніж на 110 доларів за сьогоднішнім курсом, не купиш. Звичайний «робочий» процес!


Президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді зі щорічним посланням сказав: «Ясно й чітко бачимо далеку поки що вершину... ми все ще близько до урвища... неправильний крок — і ми знову внизу».


За словами глави держави, ВВП зростає вже шість кварталів поспіль — після чотирнадцяти кварталів падіння. А ще Президент нагадав, що минулого тижня агентство Moody’s підвищило кредитний рейтинг України, мовляв, цьому зростанню економіки сприяли жорсткі антикризові кроки, макрофінансова стабілізація, зниження податкового навантаження на бізнес, дерегуляція, відкриття нових зовнішніх ринків та інші заходи. Шкода лише, що не зауважив наш гарант ні вовчих тарифів, ні «Роттердама+», ні того, що енергосистема держави от-от перейде у приватні руки, а на ринку скрапленого газу — справжня монопольна вакханалія. Утім, не сперечатимемося, бо Президенту згори видніше.


Своєю чергою Володимир Гройсман в Одесі заявив журналістам, що держава надаватиме допомогу всім, хто цього потребує. Насамперед Кабміну необхідно вживати заходів для стабілізації цін у країні, і він над цим працюватиме(?).


«...Є питання, на які треба шукати відповіді... ми можемо забезпечити чітко випередження доходів громадян над зростанням цін, і ми починаємо цю роботу», — сказав Гройсман.


Не зрозуміло тільки, навіщо було відпускати ціни? Пам’ятаєте, Кабмін своєю постановою № 394 скасував державне регулювання цін на продукти харчування, пояснивши, що «...головна мета — зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення»?


Поки що рано казати, чи досягли хоч частини перелічених пунктів, але за даними Держстату, ціни на споживчому ринку зросли на 8,2 відсотка. Зокрема, серед товарів і послуг продукти харчування подорожчали на 12,2 відсотка. Справжнє замкнене коло. Але глава уряду пояснив, що в разі прийняття парламентом пенсійної реформи буде збільшено пенсії для 9 мільйонів пенсіонерів. «Нічого більш масштабного ще не було», — додав він. Про це підвищення ми чуємо вже мало не півроку, шкода, якщо вистачить його лише на те, щоб наздогнати «відпущені» ціни. І то — далеко не всім. І, найімовірніше, так воно й буде.


Минулого тижня прокуратура Києва подала до Господарського суду міста позов про повернення територіальній громаді столиці належних їй пакетів акцій товариств «Київенерго» (12,73 відсотка), «Київгаз» (61 відсотка) та «Київводоканал» (67 відсотків).


Зі слів прокурора Києва Романа Говди зрозуміло, що територіальна громада втратила будь-які права на вказані акції «Київенерго» та можливість контролю за ними й отримання дивідендів.


Мабуть, це сигнал для киян, що потяг пішов, а вони заслухалися казочок від очільників міста і не встигають навіть в останній вагон.


Підсумовував Віктор БОНДАР.