ЗАПОРІЖЖЯ:

Кілька десятків запорізьких атовців із самого ранку у понеділок зібралися під будівлею запорізького Держгеокадастру. Вони були рішуче налаштовані блокувати роботу закладу доти, доки їх не почує керівництво області.


За словами протестувальників, більшість учасників АТО регіону досі не отримали обіцяні земельні ділянки. Тепер же, після прийняття постанови Кабміну, якою затверджено стратегію раціонального управління землями сільськогосподарського призначення державної власності, вони взагалі не вірять, що колись отримають обіцяні державою землі, адже процедура їх отримання ще більше ускладнилась і залежить тепер від проведених аукціонів із продажу права оренди на земельні ділянки сільгосппризначення державної власності. Чекати далі вони не бажають — просто не вірять, що отримають обіцяні наділи. З милицями, ціпками, але у формі і з нагородами на грудях вони вирішили взяти ініціативу в свої руки і заблокувати роботу ГУ Держгеокадастру на невизначений термін. Слова свої підтвердили діями, не пропустивши на роботу жодного фахівця установи...

 

Один із лідерів атовців Ігор Маринюк зачитав вимоги, серед яких, окрім звільнення чинного в. о. начальника ГУ Держгеокадастру, були внесення змін до відповідної постанови КМУ, перевірка відведення земельних ділянок бійцям АТО в період 2015—2017 років на відповідність черзі їх отримання, проведення аудиту та резервування земель с/г призначення учасникам АТО з метою гарантування їх отримання згідно із законодавством України, сприяння організації централізованого розподілу земель воїнам (єдине вікно).


Спочатку атовці вимагали, щоб до них приїхав голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль, та, не дочекавшись, поїхали до нього самі.


— Одна з причин затримання виділення землі пов’язана з нововведеннями уряду, — прокоментував ситуацію на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Костянтин Бриль. — Нині все підв’язано до аукціону. А згідно з постановою Кабміну, 25% від проданих земель, виставлених на аукціон, відходять учасникам АТО. Ми розуміємо, що цю норму потрібно міняти. І влада регіону ставитиме це питання перед центральною. Хоча після круглого столу, який відбувся ще два місяці тому, в листі до Кабміну ми вже озвучували цю проблему.


Нині в Запорізькій області приблизно 12 тисяч воїнів, і майже три тисячі заяв щодо видачі земельних ділянок — у роботі. Держгеокадастр не може йти на порушення законів, адже за це передбачена кримінальна відповідальність. До речі, за інформацією ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області, майже 700 атовців уже отримали земельні ділянки.

 


Окрему увагу під час зустрічі (на знімку) приділили проблемі затримок розподілення земель у районах області. Тут гальмування пов’язане з планами, що землями поза межами населених пунктів керуватимуть об’єднані територіальні громади, а вони, коли почули, що розпоряджатимуться землями, розташованими за межами населених пунктів, почали гальмувати в районах узгодження документів Держгеокадастру, адже розуміють, що в майбутньому цей обсяг земель залишиться саме їм. 


У результаті зустрічі та доволі гарячої дискусії було вирішено, що між учасниками АТО, ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області та Запорізькою ОДА буде підписано тристоронній меморандум, у якому покроково зафіксують досягнуті під час зустрічі домовленості.

Фото департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.