ВІННИЦЯ:

Урочистою літургією і молитвою за мир в Україні відзначили 800-ліття з часу створення Свято-Троїцького жіночого монастиря, одного з найстаріших храмів, що у райцентрі Немирів на Вінниччині.


З нагоди ювілею під склепінням стародавньої храмової споруди відбулася божественна літургія та лунала молитва за мир в Україні. Про історію обителі розповів керівник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький:


— У нашій області є дві святині, історія яких сягає багатьох століть. Це скельний храм на березі Дністра у селі Лядова Могилів-Подільського району, кілька років тому відзначили 1000-літній ювілей з часу його заснування, і Свято-Троїцький храм у Немирові, нині тут діючий жіночий монастир.


За словами Ігоря Салецького, у радянські часи войовничого атеїзму величну споруду двічі закривали, частково зруйнували. Обидва рази храм відновлювали, сюди досі приходять на службу віряни. На його території збереглася могила графині Щербатової. Благородну графиню, мецената, яка багато зробила для розквіту немирівської землі, розстріляв п’яний червоноармієць. Сталося це у роки насадження радянської влади. Інформація про факт жорстокої розправи збереглася в архівних матеріалах.