Рейдерство — вже не рідкість і не виняток, а маркер, що характеризує роботу бізнесу в агарному секторі України. Більше того, воно і само стало бізнесом.

 


Аналіз численних звернень власників сільськогосподарських підприємств вказує: в Україні активізувалось тотальне рейдерство, що своєю масштабністю розбалансовує галузь, яка сьогодні має 17 відсотків ВВП, є найбільшим платником податків і експортером продукції на міжнародні ринки. Рейдерство набуло загрозливого для економіки країни характеру.


Зауважу, що виведенню рейдерських захоплень на новий рівень сприяли зміни в системі реєстрації юридичних осіб та прав на нерухомість, недосконалість судової влади, неефективна робота правоохоронних органів, корумпованість органів влади і низький рівень правової культури.


За рік у пресі понад п’ять десятків разів згадувалося про гучні рейдерські захоплення агропідприємств, і це лише ті, що стали найбільш резонансними.


Так, за інформацією Генеральної прокуратури України, впродовж поточного року слідчими підрозділами органів Нацполіції відкрито 44 кримінальні провадження щодо рейдерства в аграрному секторі. За результатами досудового розслідування спрямовано до суду обвинувальні акти лише у трьох кримінальних провадженнях, одне провадження зупинено у зв’язку із розшуком підозрюваного, ще одне — закрито, а 39 перебувають у провадженні.


На сьогодні, до прикладу, постраждалим підприємствам із Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Херсонської, Дніпропетровської областей штучно створено борги на суму 150 мільйонів гривень. Нахабна поведінка рейдерів та їх безкарність спричинили хвилю обурення в суспільстві, тому влада не могла бути осторонь цієї проблеми.


Для подолання таких явищ, на вимогу народних депутатів — членів аграрного комітету та профільних асоціацій, Кабінет Міністрів України в серпні розглянув питання про посилення захисту майнових прав власників та орендарів земельних ділянок, запобігання противоправному поглинанню та захопленню підприємств в аграрному секторі економіки.


Головам обласних державних адміністрацій було доручено разом із територіальними підрозділами Мін’юсту, МВС, Держгеокадастру, за участю представників органів прокуратури та профільних аграрних асоціацій утворити до 15 серпня оперативні штаби для мобільного реагування на випадок порушення прав землевласників та землекористувачів.


Наразі штаби створено в Херсонській та Миколаївській областях і працюють вони на базі обласних держадміністрацій. За цей період до штабів надійшло 130 звернень, 21 з яких стосується питань рейдерства. Зокрема, фіксувалося подвійне підписання та реєстрація договорів оренди, підписання договорів оренди на «мертвих душ», крадіжка врожаю та засів чужих полів.


З метою координації дій правоохоронних, контролюючих органів, органів юстиції, профільного міністерства та народних депутатів щодо подолання рейдерства та покарання винних під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва було створено постійно діючу робочу групу.


На початку вересня в Кабінеті Міністрів України відбулась нарада щодо формування постійно діючого міжвідомчого органу, діяльність якого була б спрямована на припинення розповсюдження рейдерських атак в Україні, захист прав законних власників та орендарів та попередження цього явища в подальшому.


Було досягнуто згоди про відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, яка створена постановою КМУ від 21 лютого 2007 року, № 257, шляхом оновлення і розширення складу та внесення відповідних змін до постанови.


Задля підвищення ефективності діяльності комісії до неї було залучено профільні міністерства, комітети Верховної Ради України, представників НАБУ, Вищої ради правосуддя. Відтак усі залучені органи відчувають на собі тягар відповідальності за розв’язання проблем із рейдерством.


Упевнений, що координація роботи уряду, Генпрокуратури, аграрного комітету, Нацполіції дасть можливість спинити не тільки рейдерські захоплення, чи то землі, підприємств, майна, а й будь-які спроби рейдерських атак.


Хочу зазначити, що всі ми маємо говорити не лише про перспективи боротьби із земельним рейдерством, а й про механізми протидії та запобігання йому. Тому в перший день сесії (5 вересня) провели присвячене темі боротьби з рейдерством засідання комітету, де було представлено позицію всіх сторін, висунуто та обговорено низку пропозицій — від здійснення негайних оперативних кроків право-охоронцями до напрацювання законодавчих змін інституційного характеру в парламенті.


За результатами широкого обговорення комітет прийняв рішення: по-перше, створити при комітеті робочу групу з розробки законопроекту щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання проти-правному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки. По-друге, комітет надав відповідні рекомендації правоохоронним органам щодо вжиття необхідних заходів для посилення роботи з метою проведення швидкого, повного та неупередженого розслідування, в рамках кримінальних проваджень, усіх фактів порушень майнових прав власників та орендарів земельних ділянок, майнових прав законних власників підприємств на території України (з повним текстом рішення можна ознайомитись на сайті комітету).


Наступного дня разом із колегами, шістьма народними депутатами — членами аграрного комітету, взяли участь в антирейдерському форумі. Це важливо, оскільки вирішення питань неможливе лише в кабінетах — важливо чути думки людей, що безпосередньо зіштовхуються з проблемою.


За результатами другої наради, враховуючи досягнуті раніше домовленості, з метою визначення подальших дій у питанні протидії аграрному рейдерству ми пропонуємо наступні чотири кроки нашої роботи:


1. Утворена комітетом робоча група в найкоротші строки має розробити відповідний проект закону, який повинен вирішити три основні проблеми:


1) неправомірного заволодіння сільськогосподарськими землями;


2) поглинання сільськогосподарських підприємств шляхом привласнення корпоративних прав та фальсифікації інформації в державних реєстрах;


3) проблему захоплення безпосередньо майна сільськогосподарських підприємств.


2. Необхідно на нормативно-правовому рівні вирішити питання щодо перенесення до Державного реєстру речових прав відомостей Державного земельного кадастру про державну реєстрацію прав на землю, яка була проведена до 2013 року, а також удосконалення процесу реєстрації прав на землю з метою унеможливлення подвійної реєстрації.


3. Негайно розпочати роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, а також запросити до участі керівників сільськогосподарських підприємств, які постраждали від незаконного заволодіння їх майном, що набуло великого резонансу в суспільстві.


4. Після реалізації перелічених заходів необхідно провести спільну зустріч за участі Голови Верховної Ради Андрія Парубія і Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з метою остаточного узгодження напрацьованих ініціатив та оперативного внесення народними депутатами України — членами аграрного комітету відповідного законопроекту до Верховної Ради.


Переконаний, що запропоновані кроки допоможуть комплексному вирішенню порушеного питання.


Міністерство юстиції, в свою чергу, запропонувало низку пропозицій щодо нормативно-правового та організаційного врегулювання питань захисту майнових прав власників та орендарів земельних ділянок. Зокрема, пропонується внести зміни до законів «Про нотаріат», «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»:


— запровадження обо-в’язкової нотаріальної форми для договорів оренди земельних ділянок;


— удосконалення механізму пролонгації орендних відносин, що мають забезпечити захист прав орендаря;


— встановлення можливості посвідчення договорів оренди землі поза межами нотаріального округу (в разі запровадження обов’язкової нотаріальної форми договору оренди). Також необхідно внести зміни до підзаконних нормативно-правових актів, які скасовують будь-які можливості для зловживань.


Сподіваюся, що важливі для прийняття документи буде розглянуто парламентом позачергово, тож це дасть змогу поліпшити умови роботи бізнесу та дати сильний поштовх для прискореного розвитку економіки країни.
На цей тиждень заплановано чергове засідання Міжвідомчої комісії з метою визначити та в подальшому покарати винних: реєстраторів, нотаріусів або правоохоронні органи, які своєю бездіяльністю спричинили соціальне напруження в суспільстві.


Хочу відзначити, що позицію нашого аграрного комітету стосовно вирішення питання з рейдерством підтримують усі фракції та групи парламенту. Ми впевнені, що наша спільна робота з Прем’єр-міністром, віце-прем’єр-міністром, Міністерством юстиції, Міністерством аграрної політики та продовольства, Генеральною прокуратурою, Національною поліцією сприятиме подоланню цієї масштабної проблеми.


Консолідація всіх сил може зупинити це ганебне явище і захистити трудівників від посягань зловмисників.


Олександр БАКУМЕНКО, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.