Цього року прогнозують циркуляцію одразу трьох штамів грипу, зокрема це штам «Гонконг», штам «Брісбен» та новий для України штам «Мічиган». Саме останній найбільше турбує фахівців з Міністерства охорони здоров’я. Причини: слабкий імунітет до цього штаму і низький відсоток охоплення вакцинацією населення на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в Україні.


Оскільки вірус «Мічиган» є підвидом «свинячого» грипу, то він має схожі ознаки захворювання. Його інкубаційний період становить 4—7 днів. Грип «Мічиган» відрізняється важким перебігом із великою ймовірністю виникнення ускладнень, зазначають спеціалісти. І попереджають, що при зараженні вірусом грипу «Мічиган» ускладнення розвиваються досить швидко. 
У хворих спостерігається підвищення температури до 38,7—40 градусів, яка залишається високою протягом трьох і більше діб.

Також у хворих може спостерігатися головний біль, ломота або біль у суглобах, м’язах, сонливість, слабкість, відмова від їжі, кашель без мокротиння, рясне виділення поту, сухість слизових оболонок рота, носа, носоглотки.
Під час прогресування грипу стан хворого може ускладнюватися через розвиток пневмонії (первинної, вторинної або змішаної), серозного менінгіту, енцефаліту.
Найперший і головний спосіб захиститися від грипу — це щеплення. Спеціалісти радять робити його до листопада, але якщо ви запізнилися, це не привід відмовлятися від нього. Важлива також гігієна. Потрібно обов’язково часто і правильно мити руки з милом, а також уникати місць, де багато людей. Існують, звісно, противірусні препарати, які допомагають уникнути грипу, але ефект від них досить слабкий.