ЗАПОРІЖЖЯ:

У Запорізькому музично-драматичному театрі ім.    В. Г. Магара 14 вересня відбулася 25-та ювілейна церемонія нагородження орденом «Народний Герой України». Відзнаки отримали військовослужбовці Збройних Сил, воїни добровольчих батальйонів, військові медики, волонтери, а також усі, хто, на думку громади, заслуговує на це почесне звання. Цією найпрестижнішою недержавною нагородою з 2015 року відзначають учасників війни. Відтоді орден уже отримали 330 осіб, із них 80 — посмертно.

 

На знімку: посмертну нагороду Миколи Козлова отримала його родина.


Фото автора.

Нагородою з червоно-чорними колодками відзначають тих, хто захищав рідну землю зі зброєю в руках. З синьо-жовтими — волонтерів, медиків, капеланів, журналістів. Сам орден виготовляють зі срібла, яке добровільно жертвують усі охочі. Лише в день проведення церемонії в Запоріжжі вдалося зібрати понад 300 грамів коштовного металу для майбутніх нагород. А найзаслуженіших обирає сам народ.


— Головний критерій відбору героїв — їх чесна та незаплямована репутація. Крім того, ми намагаємося відзначити тих, кого держава чомусь не відзначила, не помітила. Достойних дуже багато, — розповів один з організаторів заходу, запорізькій «кіборг» В’ячеслав Зайцев.


Урочистості в театрі розпочались традиційно з виконання Державного Гімну та хвилини мовчання за загиблими. Молитву прочитав військовий капелан, якого раніше також нагородили орденом «Народний Герой України», Тарас Коцюба.


У кожного номінанта — вражаюча історія подвигів, і кожного, хто підіймався на сцену, зал стоячи вітав бурхливими оплесками.


Серед нагороджених — Олександр Лобас («Соболь») — командир 37-го окремого мотопіхотного батальйону, Сергій Зайцев — 90-й окремий аеромобільний батальйон імені Героя Украйни ст. лейтенанта І. І. Зубкова, Юрій Брехаря — 40-й окремий мотопіхотний батальйон, Владислав Волошин («Грач») — військовий льотчик Повітряних сил Збройних Сил України, Андрій Верхогляд («Лівша») — 3-тя рота 1-го батальйону 72-ї механізованої бригади, Роман Дармограй («Стриж») — 1-й батальйон 72-ї механізованої бригади.


Також нагороди отримали лікарі Юлія Паєвська («Тайра») з медичної служби ASAP та Сергій Архангельський («Наркоз») з 199-го навчального центру ВДВ, а також волонтерська організація «HandMade по-львівськи».


Посмертно нагороджений і житель Запоріжжя, 60-річний боєць батальйону «Донбас» Микола Козлов. Він мав позивний «Матвій», бо так звали його діда, який загинув у боях Другої світової. Орден отримали рідні: дружина Валентина Степанівна, сини Михайло, Павло, а також донька Олена. Всі діти нині проходять службу в АТО. Навіть онука нещодавно склала присягу на вірність Україні, бо вступила до військового вишу. Микола Козлов народився в Росії, там жив і 20 років проходив військову службу, але пішов захищати Україну, бо тут живуть його діти.


— «Матвій» був першою болючою втратою для Запоріжжя, прощалося з Героєм усе місто. Мабуть, тоді ми й усвідомили, що Запоріжжя — це Україна. Так є і так буде завжди! — розповіла волонтер, автор молодіжного проекту «Сьогодні була війна» Вікторія Косенко. — Коли я працювала над матеріалом про Миколу Козлова, я збагнула, що важливо не тільки те, як ти проживеш своє життя, а й те, що ти залишиш після себе. Він загинув, прикриваючи відхід своїх побратимів, але після себе залишив прекрасних нащадків, залишив Україну вільною для кожного з нас...


Посмертно нагороди також отримали Євгеній Костюк «Шльоцик» — боєць 1-ї штурмової роти Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», Віталій Тіліженко («Кекс») — боєць тактичної групи «Білорусь» у складі 5-го батальйону Української добровольчої армії. Майже весь час поки про хлопців розповідали побратими, поки на сцені були їхні рідні, глядачі стояли, багато хто втирав сльози, і тихим гулом по залу котилося «Герої не вмирають!»