Одеса поринула в жалобу. Обурені жителі зібралися на мітинг під стінами міськради. Вони вимагали від керівництва міста й депутатського корпусу пояснень із приводу трагедії. Серед учасників акції протесту — батьки дітей, які відпочивали в таборі, а також громадські активісти. Обурені тим, що ні відповідальні чиновники міськвиконкому, ні профільний заступник міського голови Зінаїда Цвірінько, котра курирує питання освіти, до них не вийшли, мітингувальники розпочали штурмувати міськраду. Через час напруження зменшилося, однак одесити продовжують тримати будівлю в облозі.


У ніч на 16 вересня в оздоровчому комплексі, розташованому на березі Чорного моря, спалахнула пожежа. Вогнище загоряння припало на дерев’яний спальний корпус, який повністю вигорів і обвалився. У той момент у ньому перебували 42 дитини. Трьох із них із травмами різного ступеня тяжкості госпіталізовано. До нещастя, ще три дівчинки — 8-літня Софія Мазур, 9-літня Настя Кулинич і 12-літня Сніжана Арпентій — загинули.

 

Дитяча книжка і м’яка іграшка біля входу до табору.

 

Пожежники гасять вогонь в одеському таборі «Вікторія».

Фото з сайту http://dumskaya.net.

Учасниця хореографічного ансамблю Катерина Ной під час пожежі в дитячому таборі «Вікторія» в Одесі врятувала вісьмох дітей.


Фото зі сторінки депутата Одеської міськради Олександра Іваницького у Фейсбуці.

У понеділок під головуванням віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва й ЖКГ Геннадія Зубка в Одесі відбулося засідання оперативного штабу ДСНС у зв’язку з пожежею в «Комунальному позашкільному навчальному закладі «Одеський міський дитячий оздоровчо-спортивний комплекс «Вікторія». Засідання штабу проведене за підсумками засідання двох місцевих штабів, які вже відбулися, і за результатами здійснення експертизи. Тим часом на місце пожежі одесити несуть іграшки й квіти, біля самого попелища продовжують працювати експерти. Офіційно причиною трагедії вже називають порушення правил пожежної безпеки.


Дерев’яний будинок спалахнув, як сірник


Сигнал про загоряння надійшов на пульт диспетчера ДСНС о 23:34, хоча деякі очевидці стверджують: бачили вогонь над корпусом «Вікторії» за двадцять хвилин до цього. На місце НП прибуло дев’ять пожежних розрахунків, яких викликали по телефону: протипожежна сигналізація не спрацювала. З’ясувалося, що пожежний гідрант, розташований на території табору, не працює. Рятувальникам довелося подавати воду з відстані 1260 метрів, використовуючи додаткове спецобладнання.


Через проблеми з подачею води ліквідувати пожежу вдалося тільки о 02:15. Фактично завдання співробітників ДСНС звелося до звуження площі загоряння: вогонь охопив майже 1000 м2. «Попередньо встановлено, що пожежа почалася з лівого кута будинку, у кімнаті № 4», — повідомили в ДСНС в Одеській області. Коли почали виводити дітей, відкрили всі двері, і будинок спалахнув повністю. Язики вогню перетворили корпус на попелище.

Ще у двох корпусах табору через температуру лопнули шибки й поплавилиси балкони.


Під час пожежі в спальному корпусі перебували юні артистки з міського показового хореографічного ансамблю «Адель». Вони були нагороджені путівками на відпочинок у дитячому оздоровчо-спортивному комплексі за високу виконавську майстерність і перемогу на конкурсі хореографічних ансамблів.


На момент трагедії на території оздоровчого центру перебувало 150 осіб, з яких 42 — у згорілому корпусі, звідки розпочалася пожежа. Для цих 42 дітей ніч, коли сталася трагедія, повинна була стати останньою у «Вікторії»: завершувалася чергова зміна. Зі слів співробітників комплексу, дітей вони почали евакуювати відразу ж після початку пожежі. Виносили буквально з палаючого корпусу.


Сигналізацію відключили, а спальний корпус закрили на ключ


З’ясувалося, що відповідно до практики, яка склалася в оздоровчому центрі, вожаті замкнули дітей уночі в спальному корпусі на ключ. Тому вони в паніці вистрибували з вікон. Звідси й травма хребта в однієї із дівчат, яка вдарилася при падінні.


«Хтось із старших дітей не спав, почали кричати і вибігати, нікого не будили. Діти прокинулися від криків у диму й почали в темряві в одних трусиках босоніж метатися, деякі вистрибували з другого поверху, у молодших дітей... двері були закриті на ніч на ключ... Був хаос і паніка, не могли порахувати дітей», — так описують те, що відбувалося, в соціальних мережах.


За фактом трагедії, результатом якої стала загибель трьох дітей, відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 КК України. Начальник Нацполіції в Одеській області Дмитро Головін заявив, що нині у Київському райвідділі опитують співробітників табору й інших свідків того, що сталося. Правоохоронці також мають низку запитань до директора «Вікторії» Петроса Саркісяна.


Поліція оголосила про затримання Саркісяна, якому оголошено про підозру в порушенні правил пожежної безпеки, що спричинило загибель дітей і матеріальні збитки. Найближчим часом суд має обрати йому запобіжний захід.


Родинам загиблих і постраждалих дітей обіцяна грошова компенсація — по 40 тис. грн. від обласної держадміністрації й по 200 тис. грн. — від обласної ради. Тим більше що трагедія, яка забрала життя дітей, розкрила жахливі подробиці й багатомільйонні махінації чиновників. І цілу низку запитань, на які шукатиме відповіді слідство.


Головне з яких — хто відповість за кричущі порушення пожежної безпеки, незважаючи на які працювала «Вікторія». І навіть удостоювалася візитів перших осіб держави: 26 травня Президент України Петро Порошенко особисто проінспектував міський дитячий спортивно-оздоровчий табір «Вікторія» під час своєї робочої поїздки в Одесу.


Заступник начальника Одеського облуправління ДСНС Михайло Вовк заявив, що встановлена роком раніше в муніципальному дитячому таборі система автоматичної пожежної сигналізації не спрацювала під час пожежі в ніч на 16 вересня. Установлення пожежної сигналізації входило в перелік додаткових робіт, за які місто в травні 2016 року заплатило 11 млн. грн. додатково до 22 мільйонів, виділених на реконструкцію «Вікторії» (тобто перед візитом Порошенка). Рятувальники стверджують, що систему навмисно довели до неробочого стану або попросту відключили від пульта. Ще 23 червня співробітники ДСНС перевіряли «Вікторію» і виявили цей факт. Усе закінчилося лише штрафом для особи, відповідальної за протипожежну безпеку.


Директор оздоровчого центру Петрос Саркісян під охороною поліції перебуває в лікарні, куди його було доставлено із серцевим нападом. Відомо, що відсторонено від посади його заступника, який відповідав за протипожежну безпеку, і голову Київської райадміністрації Володимира Сушкова. Директор департаменту освіти Одеської міськради Олена Буйневич сама подала у відставку.

Одеська область.