Одеса:

18 вересня колегія суддів Чорноморського (колишнього Иллічівського Одеської області) міського суду у складі О. Семенова, К. Вергопула, Ф. Журавля іменем України оголосила вирок підсудним у «справі 2 травня» про заворушення на Грецькій площі. Колегія суддів виправдала всіх обвинувачуваних у зв’язку з недоведеністю провини і звільнила їх у залі суду.

У супроводі військовослужбовців Нацгвардії колишні обвинувачувані та їхні родичі залишили залу судового засідання і виїхали з міста на автобусі. Активісти Автомайдану, не згодні з рішенням суду, намагалися заблокувати виїзд автобуса.


Тим часом прокуратура, що категорично не згодна з рішенням суду, готує апеляційну скаргу на виправдувальний вирок фігурантам справи. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган. Також вона підтвердила, що двом фігурантам справи — Євгену Мефедову і Сергію Долженкову — повідомили про підозру за ст. 110 ч. 2 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).


Підозра стосується діяльності проросійської «Одеської дружини» у березні 2014-го, яка була однією з організацій одеського «Антимайдану». Вона базувалася на Куликовому Полі у наметах військового зразка і прославилася своєю активністю та високою боєздатністю. На засіданні Київського райсуду міста Одеси, що відбулося в ніч на 19 вересня, Євгену Мефедову та Сергію Долженкову було обрано запобіжний захід у вигляді 60 діб утримання під вартою без можливості внесення застави...

ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

Усіх винних буде притягнуто до відповідальності

Перший віце-прем’єр України Геннадій Зубко, який перебуває з робочою поїздкою в Одеській області,  відвідав «Комунальний позашкільний навчальний заклад Одеський міський дитячий оздоровчо-спортивний комплекс «Вікторія»», де в ніч на 16 вересня у вогні пожежі, що спалахнула в одному зі спальних корпусів, загинули три дівчинки. Під його головуванням відбулося засідання оперативного штабу.

Також в Одесу прибула група прокурорів з Києва. Вони перевірятимуть роботу підрядників — зокрема, фірми «Південь-Укрбуд» що була генпідрядником реконструкції табору, а також фірми «Укртехбезпека», що виконувала роботи з вогнезахисту споруд дитячого оздоровчого центру.


Прокуратура Одеської області розпочала досудове розслідування за фактами недбалості посадових осіб райвідділу Державної служби з надзвичайних ситуацій і органів місцевого самоврядування, тривають слідчі дії в Київському райвідділі ГУ ДСНС в Одеській області, у Київській РДА Одеси та у департаменті освіти і науки міськради.


Трагедія в оздоровчому центрі обговорювалася також на позачерговому засіданні виконкому Одеської міськради. Депутати вважають, що на час розслідування причин і обставин трагедії урядова комісія має відсторонити від посад деяких чиновників. Нагадаємо, що на сьогодні уже відсторонені від обов’язків або залишили посаду за власним бажанням керівники Київської РДА, міського департаменту освіти і науки та заступник одеського міського голови, який опікувався гуманітарною сферою.


Водночас Геннадій Зубко доручив тимчасово відсторонити від посади ще й голову управління ДАБК (державного архітектурно-будівельного контролю) Одеської міськради, щоб він не впливав на перебіг розслідування.

Директор оздоровчого центру «Вікторія» Петрос Саркісян і старша вихователька Наталя Янчик, відповідальна за дотримання протипожежної безпеки, затримані, рішенням суду їм визначено запобіжний захід — 60 діб утримання під вартою без права виходу під заставу.


На попелищі триває розчищення території від згорілих конструкцій. На місці пожежі працюють експерти...


В’ячеслав ВОРОНКОВ.