ВІННИЦЯ:

Голова Вінницької облради Анатолій Олійник очолив делегацію, яка взяла участь у VІІ Національному фестивалі яблука у місті Сороки Республіки Молдова.

 

На знімку: вінницька делегація, очолювана головою облради Анатолієм Олійником, на фестивалі яблук у Молдові.


Фото з сайту Вінницької облради.

Найбільша площа яблуневих садів у Молдові розташована на території Сороцького району, загалом тут на 10 тис. га вирощують 14 сортів яблук. Не дивно, що саме садівники цього району ініціювали проведення свята яблук.

Сім років тому воно мало місцеве значення, з часом переросло у загальнонаціональне. За традицією свято відбувалося на території стародавньої фортеці, спорудженої ще у XV столітті на березі Дністра для захисту міста від завойовників.


— Молдова віддавна славиться садами, умінням вирощувати багаті врожаї яблук, — каже голова Вінницької облради Анатолій Олійник. — Тому до складу делегації залучили насамперед наших аграріїв, які займаються садівництвом. Крім святкових заходів відбувався обмін досвідом, адже сусіди активно співпрацюють з європейськими садівниками, третину своєї продукції поставляють до країн Європи, Близького Сходу та Африки.


— Вінниччина залишається лідером у державі у вирощуванні яблук, — зазначив генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк. — У сусідів з Молдови багатющий досвід у садівництві, виноградарстві, овочівництві. На фестивалі ми не тільки святкували, а й взяли необхідну для себе інформацію, над якою працюватимемо надалі. Це стосується і новинок у виробничій сфері, і питань реалізації продукції, зокрема, на зарубіжні ринки.