Львівські студенти провели акцію протесту «Хода солідарності. Волю заручникам Кремля», приводом якої став незаконний арешт 19-річного Павла Гриба, котрого ФСБ викрало з території Білорусі й утримує у слідчому ізоляторі Краснодара Російської Федерації. Студенти пройшлися від міської ратуші до консульства РФ у Львові.


Сотні спудеїв прийшли з фотографіями Павла Гриба та інших 46 політв’язнів, які стали бранцями Кремля. На площі Ринок виставили велике панно з портретами політичних в’язнів. Завдяки широку розголосу, підтримці громадськості, ЗМІ, міжнародних організацій вдалося звільнити шістьох осіб.


«Я знаю, як зараз важко Павлові, я все це пережив у російських катівнях, — розповів «Голосу України» Юрій Яценко, радник міністра закордонних справ України. — У травні 2014 року мене, звичайного студента п’ятого курсу юридичного факультету, ФСБ заарештувало на території Росії за те, що я був активістом Революції Гідності».


За відмову співпрацювати його катували, душили, імітували розстріл. Щоб залякати, на три місяці посадили в камеру з психічно хворим в’язнем. Студента звинувачували у тероризмі й погрожували довічним ув’язненням.


Щоб врятуватися від допитів і знущань, йому довелося перерізати вени і розпороти собі живота. На мітингу Юрій Яценко закликав допомогти Павлу та іншим політичним в’язням, яких нині катують у російських тюрмах.


До речі, завтра у Сімферополі очікується оголошення вироку українському журналістові Миколі Семені, якого судять за висловлені у матеріалах, підготовлених ним для «Радіо «Свобода», думки щодо анексії Криму Росією.

Львів.