25 вересня розпочнеться висування кандидатів у депутати до об'єднаних територіальних громад. На Черкащині передбачалося, що виборча кампанія пройде у 15 новостворених громадах. Проте 31 серпня ЦВК скасувала вибори в одній з ОТГ, а саме у Водянській об'єднаній територіальній громаді. Центр на прохання місцевих жителів дав час порозумітися і дійти згоди громадам п'яти сіл Шполянського району.

 

На знімку: жителі Лип'янки на дні села.


Фото надано газетою «Шполянські вісті».

Майже все літо з Водяного та Лип'янки летіли листи-звернення до посадовців райдержадміністрації, обласних інстанцій і навіть до Президента. Їх автори доводили чиновникам, що саме їх село має безліч переваг перед сусідом й тому має повне право називатися «столицею» об'єднаної громади.


Утім, на початку року таких палких суперечок не виникало. У районі розпочався процес формування ОТГ, і на сесіях сільських рад Водяного, Лип'янки, Веселого Кута, Нечаєвого, Ярославки депутати дали згоду на утворення Водянської об'єднаної територіальної громади з центром у селі Водяному.


— Ми спочатку зустрілися з представниками Водяного, — ділиться депутат Лип'янської сільської ради Іван Бабейко. — Домовилися про відновлення у Лип'янці лікарні, інших об'єктів. Погодили й висуванця на голову ОТГ — нашого сільського голову Сергія Іщенка, авторитетного, енергійного керівника, який має добрі результати роботи. У нашому селі із сільського бюджету, який значно більший, ніж у Водяному, виділяються кошти і на освіту, і на культуру, і на благоустрій. Тоді як у сусідів-водянців у 2016 році, наприклад, на навчальні заклади та ремонт доріг не виділялося жодної копійки. Згодом, після цієї зустрічі, з'ясувалося, що з нами говорили і обіцяли золоті гори лише для того, аби отримати згоду на об'єднання. Це дуже образило лип'янців. Виборці мого округу казали: якщо зараз, до об'єднання, обдурюють, то після утворення ОТГ об нас ноги витиратимуть?!


У червні на сесії Лип'янської сільської ради депутати ухвалили рішення про те, що їх громада відмовляється об'єднуватися з сусідами і робити центр ОТГ у Водяному.


— Односельці схвально зустріли це рішення, — розповідає завідувач Лип'янським дитячим садком Тетяна Сердюк. — Людей дуже обурила новина, що на керівника ОТГ проштовхують колишнього голову Шполянської райдержадміністрації Сергія Струка, людину з неоднозначною репутацією. Лип'янці добре пам'ятають, як з допомогою цього чиновника у селі не стало молочно-товарної ферми, а, значить, і робочих місць у тваринництві.

Дізналися й про підкилимні ігри деяких орендарів земельних паїв. Бізнесмени наполегливо «рекомендували» нашому голові села не висовувати свою кандидатуру на голову ОТГ.


Слідом за Лип'янкою заявили про вихід із новоствореного об'єднання і жителі Веселого Кута.


— Наше село хоч і невелике, — висловила свою позицію Весело-Кутський сільський голова Тетяна Діденко, — та коштів на утримання закладів медицини і культури вистачає. Ми щороку ремонтуємо дороги, всі вулиці у нас освітлені. Допомагаємо ще й сусідній Ярославці в облаштуванні дитсадка і школи. Коли мої односельці дізналися, що у нас бюджет більший, ніж у ймовірній «столиці» ОТГ Водяному, то зажадали від депутатів вийти з об'єднаної громади. Бо втратимо, міркували люди, й те, що маємо, центральна садиба забере наші кошти на свій розвиток. 


Такої ж думки і сільський голова Ярославки Віталій Фартушний. А ось Володимир Приходько, керівник громади з Нечаєвого, навпаки, вважає, що об'єднання пішло б на користь їх невеликому населеному пункту.


По-своєму підходить до ситуації, що виникла з ОТГ, сільський голова Водяного Наталя Кирченко:


— Жоден із населених пунктів, який повинен був увійти до Водянської ОТГ, не назвеш слабким, — вважає вона. — У кожному виконується бюджет, є самодостатня громада, яка вболіває за своє село. Ми у Водяному не робимо трагедії з того, що сталося. Час покаже, хто був правий, а хто ні. На прикладі вже створених в області ОТГ ми бачимо хороші результати спільного господарювання. Гадаю, нам потрібно не сперечатися, а ознайомитися і глибше вивчити досвід тих об'єднаних громад, спокійно прорахувати наші економічні можливості, й тоді у нас народиться спільна думка.


Позиція Водянського сільського голови доволі виважена і поміркована. Дивно лиш, чому очільники п'яти населених пунктів, депутати сільських рад та активісти перед тим, як оголошувати про «одруження» — створення ОТГ, не провели «сватання».


Думається, що після набитих гуль та «розлучення» саме так і буде.

Черкаська область.