Мешканцям Вінниччини, які постраждали від нещодавньої стихії, доставили майже 50 тисяч листків шиферу. Покрівельний матеріал доводиться закуповувати навіть у сусідніх областях. Обласна влада звернулася до заводів-виробників з проханням допомогти оперативно вирішити це питання.

Загалом в області пошкоджено 2771 житловий будинок. Для їх відновлення потрібно понад 100 тисяч листків шиферу. Розбито вікна. Завдано збитків не тільки індивідуальним будівлям, а й адміністративним приміщенням. За даними фахівців обласного департаменту цивільного захисту, надзвичайна ситуація природного характеру завдала збитків мешканцям 25 населених пунктів на загальну суму понад 22 мільйони гривень. Для ліквідації наслідків стихії постраждалим районам уже надано три мільйони гривень допомоги, а 25 вересня доставлено половину від необхідної кількості покрівельного матеріалу.


— Потреби в коштах значно перевищують можливості резервного фонду обласного та місцевих бюджетів, — зазначив директор департаменту цивільного захисту Сергій Вовченко. — Тому керівництво області звернулося до Кабміну з проханням надати допомогу з резервного фонду державного бюджету.


Під час стихії також знищено понад дві тисячі гектарів сільськогосподарських культур на полях Вінниччини. Найбільше збитків завдано посівам сої і соняшнику. Урожай цінної бобової культури втрачено на площі 1,5 тисячі гектарів. Ще на 700 гектарах втрачено врожай соняшнику. Частково пошкоджено посіви озимого ріпаку, завдано збитків на частині площ цукрових буряків та кукурудзи.


— Найбільше пошкоджених площ у Крижопільському, Козятинському, Немирівському, Погребищенському та Тульчинському районах, — повідомила заступниця директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валентина Кирилюк. — Загалом град, вітер та зливи завдали збитків аграріям на площі понад дві тисячі гектарів. Через складні погодні умови знижено темпи осінніх польових робіт. Нема можливості зайти збиральній техніці на бурякові та кукурудзяні поля.