Пізно ввечері у вівторок, 26 вересня, на території арсеналу боєприпасів ЗСУ під Калинівкою Вінницької області внаслідок пожежі почали детонувати і вибухати снаряди. Уже вночі розпочалася централізована евакуація мешканців сусідніх населених пунктів. За даними на ранок середи, з небезпечного району було вивезено понад 30 тисяч жителів. Військова прокуратура розслідує пожежу на військових складах за статтею «диверсія». Це вже четвертий за два роки інцидент на складах боєприпасів (раніше горіли й детонували арсенали у Сватовому, Балаклії та Маріуполі).


До району події виїхали Прем’єр-міністр України й очільники силових міністерств. Кабмін виділив 100 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків пожежі. А Президент України і Верховний головнокомандувач Петро Порошенко ухвалив рішення щодо скликання військового кабінету за участю Прем’єр-міністра, Секретаря РНБО, керівництва правоохоронних та оборонних відомств у зв’язку з вибухами на військових складах у Калинівці.


Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони проаналізує цю подію, зокрема ефективність використання коштів, виділених Міністерству оборони України на оптимізацію і зберігання боєприпасів.

Про це заявив голова профільного комітету Сергій Пашинський.

 

Наслідки пожежі в приватному будинку. Калинівка, Вінницька область.

Фото Олександра СИНИЦІ (УНІАН).

«На території арсеналу в Калинівці зберігалися боєприпаси для танків, мінометних систем різних калібрів, окремих артилерійських систем... На території Києва й області арсеналів, схожих за наповненням на калинівський чи балаклійський, немає», — заявив на прес-конференції в Києві речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. Він спростував інформацію про нібито наявність хімічної зброї на складі боєприпасів у Калинівці.


За його словами, майже 70 відсотків території калинівського арсеналу внаслідок пожежі й детонації снарядів уціліло.


Учора вдень начальник озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов заявив, що на складах озброєнь у Калинівці лунають поодинокі вибухи, однак вони вже не становлять загрози для населення, військовослужбовці, незадіяні в локалізації пожежі, повертаються до частини, передає прес-служба МОУ.


Шевцов також спростував інформацію про перевантаженість арсеналу і розповів, що, за словами охоронців складу, стався вибух, після чого почалася пожежа.


На території об’єктів Міністерства оборони України запроваджено посилений режим охорони, повідомила прес-служба оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ. «Звертаємося до громадян з проханням повідомляти до правоохоронних органів про підозрілих осіб поряд із військовими об’єктами чи в місцях розташування військ», — йдеться у повідомленні.


Територія відповідальності ОК «Північ» — Житомирська, Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська області та місто Київ.


Своєю чергою речник СБУ Олена Гетлянська підтвердила, що військова прокуратура Центрального регіону внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про надзвичайну подію на складах боєприпасів Міністерства оборони України неподалік Калинівки з попередньою кваліфікацією за статтею «Диверсія» Кримінального кодексу України. Вона також повідомила, що до складу створеної для розслідування вибухів на артскладах слідчої групи увійшли співробітники Служби безпеки України. За словами Гетлянської, крім основної версії, «нині дуже багато версій мають право на життя».


Попередню оцінку дають експерти


Юрій Бутусов, який одним із перших повідомив про вибухи у Вінницькій області, стверджує, що  СБУ знала про підготовку диверсії у Вінницькій області в день народження Порошенка 26 вересня.


«Непрямі фактори однозначно дають підстави стверджувати про російську диверсію як основну версію катастрофи. Калинівка — це четвертий склад боєприпасів, який вибухнув в Україні за останні два роки війни. Усі вибухи відбувалися не спекотної пори року з високою пожежонебезпекою, а холодної. Жодних повідомлень про пожежу до моменту вибуху не надходило, місцеві мешканці не чули жодних сирен», — пише головний редактор Цензор.НЕТ.


За його словами, напередодні вибухів СБУ, МВС і ЗСУ проводили контрдиверсійну операцію у Вінницькій області, яку задля уникнення чуток і паніки назвали антитерористичними навчаннями. «26—27 вересня на території Вінницької області здійснювався пошук диверсантів під керівництвом Антитерористичного центру СБУ. Інформацію про навчання було опубліковано СБУ за 8 годин до вибуху. Про можливість диверсій з боку російських спецслужб оперативна інформація надходила. Однак мету диверсії не було точно встановлено», — додав журналіст.


У вибухах на арсеналі у Калинівці є ознаки диверсії або теракту, що мають ретельно дослідити українські правоохоронні органи та контррозвідка. Так вважають у Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР). Зокрема, у заяві експерти ЦДАКР вказують на цілу низку мотивацій Кремля або проросійських сил в Україні.


Це, на думку фахівців аналітичного центру, виконання одразу серії завдань: зниження оборонного потенціалу країни, здійснення заходів щодо залякування населення та роз’єднання суспільства з владою, дискредитація влади як безпорадної в очах Заходу та українського суспільства та, нарешті, демонстрація сили і нахабства в центрі України. «Фактично цим актом можна вважати розпочату Кремлем передвиборну президентську кампанію», — коментують подію у ЦДАКР.