Реалії часу. Наші співвітчизники, котрі не зрадили Батьківщину і стали заручниками сумління в Росії, обмінюються листами підтримки, надсилаючи їх з-за ґрат. Політв’язень журналіст Роман Сущенко написав листа ще одному політв’язню, заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову, якого цього тижня було засуджено до двох років колонії. «Шановний Ільмі! Прийміть мої слова підтримки, поваги та захоплення вашою стійкістю, мудрістю та мужністю. Тримайтеся. Щиро вірю у вашу долю та місію». Учора Ільмі Умеров відповів Романові: «Шановний Романе, вже рік, як ви перебуваєте в російській в’язниці за надуманими звинуваченнями. Нас об’єднують не тільки сфабриковані кримінальні справи, а й, що значно важливіше, любов до Батьківщини і наша правота. Бажаю вам стійкості, мужності, здоров’я. Ми обов’язково дуже скоро зустрінемося у вільній Україні».

Дочка Романа Сущенка Юлія і його дружина Анжела під час акції, присвяченої річниці незаконного арешту в Москві власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка.

Справді, сьогодні минає рік, як власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка затримали в Москві, куди він прилетів у родинних справах. Журналістові інкримінували шпигунство. 27 вересня термін утримання Романа за ґратами продовжили ще на два місяці. Учора власкори агентства «Укрінформ» запустили флешмоб «Свободу Сущенку!». До акції солідарності долучилися вітчизняні та зарубіжні журналісти, а також професійні організації, українська діаспора, політики, громадські діячі і просто небайдужі люди. Депутати литовського Сейму виступили із заявою проти незаконного ув’язнення українського журналіста. «Ми закликаємо негайно звільнити Романа Сущенка і Станіслава Асєєва — ще одного українського журналіста, який з 2 червня 2017 року вважається зниклим на Донбасі, і побоюємося, що його затримано. Ми також вимагаємо зняти звинувачення проти Миколи Семени, якого було арештовано і засуджено за сфабрикованими звинуваченнями», — цитує литовських депутатів «Укрінформ».
Центр моніторингу свободи преси «Асоціація польських журналістів» поширив заяву, в якій закликав міжнародні організації зробити кроки, які сприятимуть звільненню Сущенка та інших українських журналістів, яких утримують у Росії та на окупованих територіях.
Також стало відомо, що Гельсінська комісія, яка стежить за справою Романа Сущенка, планує обговорити це питання наступного тижня під час брифінгу в Конгресі США. Плановано, що в брифінгу візьмуть участь конгресмени, керівництво «Радіо «Свобода», «Голосу Америки», Комітету із захисту журналістів. «Цей брифінг буде присвячено головним питанням журналістів у Росії та інших пострадянських країнах, важливості їхньої ролі і впливу, занепокоєнню щодо їхніх прав, безпеки і захисту, а також майбутній підтримці і просуванню свободи ЗМІ в регіоні ОБСЄ», — повідомили у Гельсінській комісії.
Окрім того, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко направив Генсеку ООН Антоніу Гутеррішу офіційного листа з коментарем МЗС України щодо справи Романа Сущенка як офіційний документ порядку денного Генасамблеї і Ради Безпеки ООН.
«Ромо, тримайся! З тобою весь цивілізований світ!» — написав власний кореспондент «Укрінформу» у США Ярослав Довгопол. І це справді так. І у світі чудово розуміють, що всі тоталітарні режими найбільше бояться людей не озброєних, а тих, які говорять правду.

Наталя ОНИЩУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua