Приватні українські компанії, що працюють у сфері ОПК, уже кілька років чекають, коли держава повернеться до них обличчям і сприйматиме як повноправних і повноцінних партнерів у розвитку вітчизняної «оборонки», а також довірить їм під своїм контролем, але без посередників представляти Україну на зовнішніх ринках.

З початку російської агресії на південному сході нашої країни приватний бізнес швидко переорієнтувався на потреби армії та запропонував їй широкий спектр послуг від модернізації техніки до розробки нових зразків ОВТ, а також індивідуальних засобів захисту і спецзасобів. При цьому підприємці вкладають власні гроші в розвиток виробництва і наукові розробки. Однак у рамках держоборонзамовлення Міноборони все-таки віддає перевагу готовій, хоч і вживаній техніці із-за кордону, а не своїм виробникам. Про це йшлося під час І Всеукраїнського форуму приватних підприємств оборонної промисловості, організованого Лігою оборонних підприємств України за участю НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».
Будь-яке приватне підприємство нині перебуває під пресингом державних структур — Укроборонпрому, Укрспецекспорту тощо, які диктують свої умови й не дають розвиватися приватному бізнесу. Так вважає Станіслав Зав’ялов, директор ТОВ «Радіонікс» (спеціалізується на радіоелектронних системах і оптико-електронному устаткуванні для авіації). За його словами, якщо ситуація не зміниться, то підприємства почнуть зникати або «іти» за кордон. І цей процес може стати масовим.
«Ми сподіваємося, що держава зверне увагу насамперед на експортний потенціал приватних підприємств оборонно-промислового комплексу і спростить одержання ліцензій для зовнішньоекономічної діяльності. Це приведе до розширення виробництва та можливості впровадження нових розробок, які сьогодні є в Україні», — каже генеральний директор ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» Лариса Татарінцева.
Учасники форуму переконані, що вітчизняний оборонно-промисловий комплекс і система його управління потребують кардинальних змін на найвищому рівні.
«Необхідно створити робочу групу під контролем Президента, яка зайнялася б аналізом законодавства і виробленням системного підходу до змін в оборонно-промисловому секторі. Результат її діяльності — затвердження конкретних нормативно-правових актів, законів. Інакше реформи залишаться словами», — каже директор компанії «НВП «Атлон Авіа» (спеціалізація — безпілотні літальні апарати) Артем В’юнник.
Учасники форуму наполягають на модернізації законодавства у сфері ОПК. Зокрема, на ухваленні законів «Про створення і виробництво боєприпасів, озброєння, військової і спеціальної техніки», «Про військово-технічне співробітництво України з іноземними державами», «Про офсетні угоди», «Про державно-приватне партнерство» тощо.
Своєю чергою ректор НТТУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський запропонував створити український прототип DARPA (управління перспективних дослідницьких проектів міністерства оборони США), який би готував системні рішення й здійснював відбір кращих оборонних технологій. На його думку, у сфері діяльності цієї структури може бути й перетворення національної системи сертифікації військової техніки й озброєнь за стандартами НАТО. Учений високо оцінив внесок приватних оборонних компаній в ОПК і його подальший розвиток, «оскільки в них відсутня корупція й бюрократія».