ВІННИЦЯ:

Працівники однієї із спецслужб під час нинішньої перевірки охорони Калинівського арсеналу боєприпасів провели експеримент — спробували пронести детонатор безпосередньо на територію складів. І це їм вдалося.

Про експеримент «Голосу України» розповів на правах анонімності один із військових, член комісії з розслідування причин пожежі і вибухів, що сталися в ніч з 26 на 27 вересня на 48-му арсеналі боєприпасів.


— Здавалося б, уже муха не повинна пролетіти у те місце, де зберігається смертоносне майно. У ЗМІ потрапила інформація про значне посилення охорони на режимному об’єкті. А що на ділі? — каже співрозмовник.
Військовий навіть уточнив, що детонатор було заховано у взутті працівника спецслужби. Пройшов він через КПП. Його уважно перевірили з використанням металошукача, але детонатор не виявили. Каже, якщо тепер це можливо, то що говорити про той час, коли працівники охорони знали, що їх ніхто не перевіряє.


Версія про диверсію на арсеналі в Калинівці у слідства є головною. Підставою для цього може бути те, що за кілька годин до вибухів було перерізано телефонний кабель зв’язку для військового підрозділу Нацгвардії «Ягуар», що дислокується неподалік арсеналу.


Тим часом у понеділок, 2 жовтня, на шостий день після трагедії, на території арсеналу можна було чути окремі вибухи. У довколишніх селах у п’ятикілометровій зоні постраждалі мешканці переважно власними силами ремонтують пошкоджені оселі. Окремі будинки у селі Медвідка Вінницького та Павлівка Калинівського районів (у цих населених пунктах найбільше пошкоджених будівель) відновлюють спеціально створені бригади. Крім Павлівки, відновлено заняття у школах. Тутешня школа потребує капітального ремонту. Відновлювати приміщення вчителі, батьки та учні почали вже через день після її руйнування.